Amerikai elnökválasztás

Megvan az első két győztes a New Hampshire-i előválasztás első helyszínén

A demokraták elnökjelölt-aspiránsai közül Bernie Sanders, a republikánusoknál John Kasich nyerte a New Hampshire-i előválasztás első voksolását Dixville Notchban.

2016.02.09 07:14MTI

Régi hagyomány, hogy az amerikai elnökjelölt-választások első előválasztásának helyszíne New Hampshire, és ott is a Dixville Notch. Összesen kilenc regisztrált szavazó adja le a voksát, és helyi idő szerint éjfélkor már mind a kilencen ott álltak a szavazóhelyiségnél, éjfél után pár perccel pedig már be is fejeződött a voksolás.

Bernie Sanders vermonti szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns négy vokssal, a republikánus John Kasich, Ohio kormányzója pedig három vokssal megnyerte a választást. Legfőbb riválisaik közül Hillary Clinton, a demokraták között induló volt külügyminiszter egyetlen voksot sem kapott, a republikánusoknál szereplő Donald Trump üzletemberre pedig ketten szavaztak.

Száz éve már, hogy New Hampshire az első előválasztás színhelye, és ugyanilyen régi hagyomány, hogy a legelső voksokat Dixville Notchban lehet leadni, már éjféltől. A szavazóhelyiségek többsége ugyanis reggel nyolc órától várja a szavazókat, bár néhol reggel hattól lehet már voksolni. Még két településen, Millsfieldben és Hart's Location településen is éjfélkor szavaznak, de a hagyomány szerint a kanadai határ melletti hegyi falura, Dixville Notchra érdemes figyelni, ugyanis állítólag aki itt győz, az lesz a pártja elnökjelöltje is.

Éjfél utáni első nyilatkozatában John Kasich - aki megnyerte a republikánusok előválasztását ott - azt mondta a Fox televíziónak, hogy nagyon megtisztelő az eredmény, és nagyon sokatmondó is. Negyven éve nem kísérte ekkora érdeklődés az előválasztást, és általában az elnökjelölt-választás folyamatát, mint most - fogalmazott Kasich.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.