Egyiptom

Kairó visszautasította, hogy a rendőrségnek köze lenne az olasz diák halálához

A rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervekért felelős tárcavezető kijelentette: "Ez elfogadhatatlan. Ez nem a mi eljárásmódunk".

2016.02.08 19:24MTI

Visszautasította az egyiptomi belügyminiszter hétfőn azokat a sajtóban terjedő állításokat, amelyek szerint a biztonsági szerveknek közük van a Kairóban elrabolt és meggyilkolt olasz diák, Giulio Regeni halálához.

Magdi Abdel-Gaffár egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva "bosszantónak" és "frusztrálónak" nevezte a "napilapok oldalain ismétlődő pletykákat, amelyek azt sejtetik, hogy a biztonsági erők állnak az eset mögött". A rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervekért felelős tárcavezető kijelentette: "Ez elfogadhatatlan. Ez nem a mi eljárásmódunk".

A Hoszni Mubarak rendszerének véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én a belvárosban eltűnt Giulio Regeni holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén. Holttestén brutális kínzásra utaló jelek voltak. Az olasz belügyminisztérium szerint a halálra kínzott 28 éves diákot "embertelen, állati" erőszak érte.

Giulio Regeni a Cambridge egyetem doktorandusza volt, szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes tömeges megmozdulásokban jelentős szerepet játszó egyiptomi munkásszövetségeket kutatta.

Olasz sajtójelentések arról számoltak be arról, hogy Róma gyanúja szerint az egyiptomi biztonsági szervek kihallgatták Regenit, hogy megtudják, kutatásai során kikkel lépett kapcsolatba. A gyanú szerint a vallatás során kínozták, majd megölték a diákot.

Abdel-Gaffár viszont leszögezte: a rendőrség nem vette őrizetbe az olasz diákot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.