Ukrán válság

Gyermekáldozatok Kelet-Ukrajnában - szörnyű statisztika

A legfrissebb adatok szerint eddig 49 gyermek vesztette életét és 138 sérült meg a csaknem két éve tartó konfliktus következtében.

2016.02.07 19:09MTI
Twitter RT

A másik, harcok sújtotta megyéből, Luhanszkból eddig nem közöltek ilyen tartalmú statisztikát.

A megye 1198 általános oktatási intézményéből 542 maradt az ukrán erők ellenőrizte területen, a többi a Moszkva által támogatott szakadárok uralta térségben van. Az ukrán fennhatóság alatt lévő iskolákban összesen mintegy 155 ezer gyermek tanul. A front menti övezetben az ukrán hatóságok 13 iskolát kényszerültek bezárni a szakadárok gyakori támadásai miatt - áll a rendőrségi közleményben.

A 2014 áprilisa óta tartó fegyveres konfliktusban az ENSZ tavaly decemberi adatai alapján összesen több mint kilencezren haltak meg és csaknem 21 ezren szenvedtek sérüléseket, beleértve civileket és katonákat egyaránt.

Kijevi jelentések szerint az elmúlt napokban ismét megsokszorozódtak a szakadárok támadásai, vasárnapra virradóan 37-szer sértették meg a tűzszünetet. A hétvégén összesen 12 katona sebesült meg. A héten csütörtökön 24 óra alatt 84-szer nyitottak tüzet - amire tavaly augusztus óta nem volt példa -, s minden negyedik esetben nehézfegyverekkel - mondta el vasárnap Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. Aznap egy katona esett el, három sebesült meg.

A szakadárok támadásaikat Donyeck környékére összpontosítják, főként a megyeszékhelytől 80 kilométerre északra fekvő, a szakadár kézen lévő Horlivka városának közelében fekvő Zajceve településnél folynak súlyos tűzharcok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.