Ünnep

Tűzijátékkal, petárdákkal köszöntötték a majom évét Kínában

Pekingben és Kína-szerte a hagyományokhoz híven hatalmas ördögűző tűzijátékozással köszöntötték a holdnaptár szerinti újévet, a kínai asztrológia szerint a majom évét.

2016.02.07 17:40MTI
Twitter

A fővárost 62 ezer piros lampionnal és 7100 - szintén piros - hagyományos csomózású függő dísszel és lámpafüzérekkel díszítették fel. A megoldás az önkormányzati illetékesek szerint állítólag a szerény, visszafogott és méltóságteljes ünneplést szimbolizálja.

A tűzijátékozás nem olyan intenzív, mint évekkel ezelőtt, a városvezetés pedig már korábban jelezte, hogy tudatos a környezet- és főleg levegőszennyező évezredes hagyomány bizonyos mértékű visszaszorítása.

Erre utalt az is, hogy a múlt hét közepétől a pirotechnikai eszközöket árusító bódékból a fővárosban mindössze 719-et állítottak fel, csaknem 24 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. A robbantgatásokat továbbra is tíz napon át engedélyezik, amennyiben azonban szmogosra fordulna az idő, a veszélyeztetettség fokától függően korlátozni fogják vagy betiltják a tűzijátékozást.

Sanghajban ugyanakkor - folytatva a már korábban megkezdett kísérletet a biztonság és a tisztaság jegyében - a belvárosban már megtiltották a petárdázást. Jó előre azt is közölték, hogy délután 4 és reggel 7 óra között 20 ezer rendőr fogja az előírások betartását ellenőrizni. A 23 milliós kelet-kínai metropoliszban 260 ezer önkéntes csatlakozott az akcióhoz.

Az elmúlt hetekben százmilliók utaztak szülőhelyükre, hogy a legnagyobb családi ünnepet a szeretteik körében töltsék. A "hold óév" utolsó napjára mindenki kitakarított, feldíszítette a lakást, kiragasztotta az ajtóra vagy az ajtófélfára a szokásos, elsősorban gazdagságra, bőségre vonatkozó szerencse kívánságokat. A televízió, amelyben ilyenkor szórakoztató műsorszámok sorát vonultatják fel, mindenütt be van kapcsolva.

Az ünnepi menü elmaradhatatlan fogása lesz idén is csiaoce (jiaozi), a húsos táska, amelyet a legtöbb helyen még mindig közösen készítenek el a családtagok.

Hétfőtől kezdődik a majom éve, amely a kínai asztrológia szerinti 12 állatövi jegy közül sorrendben a kilencedik. Az ideiről azt mondják, hogy a "tűzmajom" éve és ennek megfelelően a szerencseszíne a piros.

A majom évéhez az asztrológusok olyan fogalmakat társítanak, mint az ambíció, aktivitás, csínytevés, kíváncsiság és kaland. A majom évében (például 1944, 1956,1968, 1980, 1992, 2004) születetteket intelligensnek, kreatívnak és ravasznak jellemzik, társas lényeknek írják le őket, de a vicceik állítólag nem mindig jól sülnek el. A jóslások szerint jó évük lesz, karrierjükben előmenetelre számíthatnak, elismerésre és sikerre. Ez az év jövő január 27-ig az övék, azután a kakasok következnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.