Rejtély

Egy teheráni börtönben lehet a BBC egykori tudósítója

A 34 éves férfit otthonában vette őrizetbe hat civil ruhás tisztségviselő, egyelőre nem tudni, hogy miért.

2016.02.07 09:30MTI
Facebook Free Bahman Daroshafaei

Az iráni hatóságok által a héten őrizetbe vett volt BBC-tudósító a teheráni Evin börtönben van - közölte szombaton a Reuters hírügynökséggel a 34 éves Bahman Daroshafaei egyik barátja.

Daroshafaei fordító, a brit közszolgálati médium perzsa nyelvű műsorszolgáltatásának egyik tudósítója volt. Teheráni otthonában vette őrizetbe szerdán hat civil ruhás tisztségviselő. Elkobozták a számítógépét és a mobiltelefonját - mondta a meg nem nevezett barát, aki közvetlen kapcsolatban áll Darodhafaei családjával. A családtagok elmentek a börtönbe, és tudtak beszélni valakivel, aki megerősítette, hogy rokonukat ott tartják fogva, de hozzátette, hogy legalább egy hétig nem fognak tudni kapcsolatba lépni vele. A családtagok nem tudták meg, hogy hozzátartozójukat milyen váddal vették őrizetbe.

Mohammad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön Londonban úgy nyilatkozott, hogy nem tud az ügyről.

Egyes iráni ellenzéki aktivisták azt mondják: elképzelhető, hogy Daroshafaei őrizetbe vételét olyan konzervatív teheráni körök szervezték meg, amelyek akadályozni akarják Irán és a Nyugat viszonyának javulását, és a lépést akkorra időzítették, amikor az iráni külügyminiszter 12 évi kihagyás után Nagy-Britanniába látogatott.

Bahman Daroshafaei közel két éve távozott a londoni székhelyű BBC-től, és visszatért Iránba, hogy közel lehessen a családjához. Azóta politikai témájú könyveket fordított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.