Migránsválság

Áradnak a szíriai menekültek Törökország felé

Csaknem 35 ezer szíriai menekült érkezett a szíriai-török határhoz Kilis városánál, ellátásukról a határ szíriai oldalán felállított táborban gondoskodnak.

2016.02.07 09:00MTI
twitter@saulocorona

Kill tartomány kormányzója, Suleyman Tapsiz a Kilis közelében található Oncupinar határátkelőnél újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy további 70 ezer szíriai menekültre számítanak, ha az orosz légicsapások és Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének előrenyomulása folytatódik a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

"Nem zártuk be a kapuinkat, de ebben a pillanatban nincs szükség arra, hogy határainkon belül lássuk vendégül ezeket az embereket" - mondta a kormányzó, hozzátéve, hogy élelmiszert, sátrakat és takarókat adtak a szükséget szenvedőknek.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóját követően Amszterdamban azt mondta, értesülései szerint 55 ezer szíriai indulhatott útnak a török határ felé. Cavusoglu igyekezett megnyugtatni az európai országokat, hogy országa a menekültekkel kapcsolatban hű marad a "nyitott határok politikájához", ugyanakkor nem pontosította, hogy mikor akarja megnyitni a szíriai határnál lévő Oncupinar átkelőt a szíriai menedéket keresők ezrei előtt.

"Már ötezret fogadtunk, további 50-55 ezren vannak úton, és nem hagyhatjuk őket magukra, mert folytatódnak az orosz légicsapások. Iskolákat, kórházakat és polgári lakosokat támadnak" - jegyezte meg a török diplomácia vezetője.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra szólította fel Törökországot, hogy nyissa meg határait a szíriaiak előtt, és Brüsszel éppen ilyen célokra ad segélyt Ankarának.
A Norvég Menekültügyi Tanács azt mondta, szíriaiak ezrei érkeztek a török határ közelében kialakított menekülttáborokba, amelyek már ezt megelőzően is tele voltak.

Korábban Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt mondta, több mint ötezer türkmén és arab menekültet fogadtak be az országba.

Eközben szombaton további kétezer türkmén lépte át a szíriai-török határt, hogy elmeneküljön a Szíria északnyugati részén, Aleppó térségében dúló harcok elől. A menekültek a dél-törökországi Hatay tartományban fekvő Yayladagi városa közelében lévő Guvecci táborban leltek ideiglenes menedéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.