Migránsválság

"Elszabadult a pokol" egy görög szigeten

Menedékkérő-regisztrációs központ ellen tüntetők csaptak össze a rendőrökkel a görögországi Kósz szigetén. Az ott élők attól félnek, hogy a menekültáradat tönkreteszi legfontosabb bevételi forrásukat, a turizmust.

2016.02.05 15:57MTI
A hotspotokból nem kérnek (you tube screenshot)

Több száz tüntető csapott össze rendvédelmi szervekkel pénteken a görögországi Kósz szigetén, a rendőrség könnygázt is bevetett, hogy feloszlassa a köveket dobáló aktivistákat, akik egy menedékkérő-regisztrációs központ (hot spot) tervezett megépítése ellen tüntettek - közölte a helyi sajtó.

"A helyzet nagyon rossz. Elszabadult a pokol" - mondta David Geraszkálisz, Kósz szigetének polgármester-helyettese. Az üdülősziget egyike azoknak a Görögországhoz tartozó égei-tengeri szigeteknek, ahová naponta több száz migráns érkezik a mindössze néhány kilométernyi távolságra lévő törökországi partvidékről.

Kósz számos lakója attól tart, hogy a menekültáradat tönkreteszi legfontosabb bevételi forrásukat, a turizmust - mondta Geraszkálisz. Hozzátette: a tüntetők ezért azt követelik, hogy a menekülteket a hatóságok közvetlenül Pireuszba, Athén kikötővárosába szállítsák.

A Kószon tervezett menedékkérő-regisztrációs központot Píli városának közelében egy laktanyában akarják felépíteni. Szemtanúk beszámolói szerint a tüntetések dacára az építési munkálatok folytatódtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.