Katasztrófa

Beomlott egy aranybánya, 115-en rekedtek a mélyben

A dél-afrikai rendőrség szerint a 115 bányászból közel 80-at épségben a felszínre hoztak.

2016.02.05 15:45MTI

Beomlott egy dél-afrikai aranybánya. 115-en rekedtek a mélyben, de többségüket már sikerült kimenteni a romok alól.

A baleset helyi idő szerint péntek reggel 8 óra 40 perckor következett be az ország északkeleti részén fekvő Barbertonnál lévő aranybányában. A bánya a főbejáratnál omlott be.

Mike McChesney, az üzemeltető Vantage Goldfields aranytermelő cég vezérigazgatója a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a Makonjwaan néven is ismert Lily bányában 115 munkás rekedt a föld alatt, de többségüket már felhozták a mélyből, és valószínűleg a többieket is hamarosan a felszínre viszik.

A rendőrség szerint a 115 bányászból közel 80-at épségben a felszínre hoztak. Russel Meiring, az ER24 mentőszolgálat szóvivője később azt közölte, hogy még három embert keresnek.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a bánya irodaépülete is leomlott és 52-en rekedtek bent.

Erről Manzini Zungu, a bányászok és építőmunkások szakszervezetének szóvivője számolt be, információit azonban a rendőrség nem erősítette meg. Zungu közölte azt is, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget.

Két héten belül ez már a második

Januárban négy bányász vesztette életét az afrikai ország északkeleti részén található Rustenburg közelében, egy platinabányában kiütött tűzben.

A dél-afrikai bányákban - amelyek a legmélyebbek a világon - az utóbbi években több súlyos baleset is történt. A számos ásványkincsben bővelkedő ország jelentős bevételekhez jut az arany-, szén-, platina- és gyémántbányászatból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.