Illegális bevándorlás

Szlovénia idén 70 migráns küldött vissza Horvátországba

Eközben a szlovén határról visszafordított migránsok közül többen a zágrábi vasútállomáson bukkantak fel az elmúlt napokban.

2016.02.06 05:30MTI

A bevándorlókra vonatkozó új szabályok miatt Szlovénia idén 70 migránst küldött vissza Horvátországba - jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

Szlovénia január közepétől csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, továbbá háború sújtotta területekről, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.

A szlovén rendőrség csütörtökön őrizetbe vett 9 olyan illegális határsértőt is, akik a zöldhatáron, ellenőrizetlenül léptek át szlovén területre.

Robert Perc rendőrségi szóvivő a szlovén köztévének elmondta: hetet közülük Krsko közelében, a vasútállomáson fogtak el, kettőt pedig a horvát határhoz közeli Bizeljsko településen. Hozzátette, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók nagy valószínűséggel a zöldhatáron keresztül, illegálisan érkeztek Horvátországból Szlovéniába.

"Amennyiben kiderül, hogy az őrizetbe vett migránsok nem felelnek meg a feltételeknek, és nem tudnak tovább menni Ausztriába, a rendőrség megpróbálja átadni őket a horvát hatóságoknak" - hangsúlyozta.

Eközben a szlovén határról visszafordított migránsok közül többen a zágrábi vasútállomáson bukkantak fel az elmúlt napokban.

Vlaho Orepic horvát belügyminiszter horvát újságíróknak azt mondta: összesen 41 ilyen migránsról van szó. Őket Zágrábból a bródi tranzitközpontba szállítják, ahol a szokásos regisztrációs eljárás után a hatóságok eldöntik, a többi menekülttel együtt továbbmehetnek-e Szlovéniába, vagy visszatoloncolják őket Szerbiába.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 443 711 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt hétfőn 716, kedden 765, szerdán 841 migráns lépte át. Idén eddig összesen 65 107 volt az átlépők száma.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.