Pusztító szárazság

Katasztrófahelyzetet hirdettek Zimbabwében

A nagy szárazság miatt már a zimbabwei lakosság 26 százalékának lenne szüksége élelmiszersegélyre.

2016.02.05 09:25MTI

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Robert Mugabe zimbabwei elnök az ország mezőgazdasági területeinek nagy részét, mert a nagy szárazság miatt már a zimbabwei lakosság 26 százalékának lenne szüksége élelmiszersegélyre - közölte a hararei kormány csütörtök késő este.

Az elnöki intézkedés lehetőséget teremt a nemzetközi adományozóknak arra, hogy sürgősen pénzt teremtsenek elő az élelmiszersegélyekre Zimbabwének.

Az Afrika déli részén tomboló szárazság súlyosan fenyegeti a 13 milliós lakosságú Zimbabwe élelmiszerbiztonságát. A csapadékhiány miatt megcsappant a termés a földeken, a kiszárad legelőkön pedig pusztul a jószág.

A Famine Early Warning Systems nevű szervezet adatai szerint 1,5 millió embert fenyeget éhínség az elkövetkező hónapokban. Zimbabwénak mintegy 300 millió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy 700 ezer tonna kukoricalisztet vásároljon, a termék belföldi előállítása ugyanis drámaian visszaesett.

Az állapotokat jól mutatja, hogy a Zimbawe és Zambia határán, a Zambezi folyón lévő világhírű Viktória-vízesésnél a felére csökkent az átfolyó víz mennyisége. A levegőből készített fényképfelvételeken jól látható a kiszáradó folyómeder.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.