Százezrek

Elszabadult az erőszak Athénban: rendőrökre támadtak a tüntetők

Összecsaptak Athénban a randalírozó fiatalok a görög rendőrökkel: Molotov-koktélokkal dobálták meg az egyenruhásokat, válaszul könnygázt kaptak.

2016.02.04 16:22MTI

A görög fővárosban ötvenezren, országszerte pedig százezrek tüntettek csütörtökön a kormány által tervezett nyugdíjreform és adóemelések ellen.


Az egyenruhások azután léptek közbe, hogy az Athén központjában menetelő tömegből kiváló fiatalok Molotov-koktélokkal és kövekkel kezdték el dobálni őket.

A rendőrök válaszul könnygázt és villanógránátot vetettek be, az incidensben nem sebesült meg senki.Görögországban csütörtökön 24 órás sztrájkba lépett a tervbe vett kormányzati intézkedések miatt az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés közel 2 millió tagja. Az ADEDY és GSEE a munkabeszüntetéssel a nyugdíjcsökkentés és a nyugdíjkorhatár emelése, valamint a tb-járulék növelése ellen tiltakoznak.A sztrájk miatt nem nyitottak ki az üzletek, a benzinkutak, nem dolgoznak a taxisok, az árufuvarozók, nem üzemelnek a kompok, továbbá nem vették fel a munkát az ügyvédek, az adóhivatalok, önkormányzatok és a kórházak dolgozóinak egy része sem. A sztrájk a nemzetközi légi közlekedést nem érinti.A görög média szerint a mostani az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású tiltakozó megmozdulása az országban.

Az Alekszisz Ciprasz vezette kormánykoalíciónak szűk többsége van a parlamentben, s megfigyelők szerint nem lesz könnyű dolga a nyugdíjreform keresztülvitelével.

A választók ugyanis számos képviselőt arra szólítottak fel, hogy ne támogassa a tervezetet, amivel viszont egy újabb politikai válságba taszíthatják az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.