Járvány

Zikaláz - A KKM a Brazíliába készülőket tájékoztatja

A zikavírussal kapcsolatos brazíliai helyzetről tett közzé tájékoztatót az országba készülő magyar állampolgárok számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata csütörtökön a honlapján.

2016.02.04 16:11MTI
Twitter@latincorresponder

A figyelmeztetésben azt írták: a brazil kormány a zikavírus okozta fertőzések számának visszaszorítására az érintett tárcák vezetésével ezen a héten országos intézkedéscsomagot fogadott el. Elnöki rendelettel megváltoztatták a magánterületre vonatkozó jogszabályok azon részét, amely az elhagyott ingatlanok közegészségügyi ellenőrzését korlátozta. Nagy erőkkel folyik a vírust terjesztő szúnyogfaj élőhelyeinek feltérképezése és csökkentése, már nemcsak a hadsereg és az egészségügyi szervek, hanem a lakossággal kapcsolatban álló intézmények, például a posta bevonásával is.

A kedden közzétett adatok szerint az országban továbbra is 3670 zikavírusgyanús mikrokefáliás esetet vizsgálnak, és addig 404 ilyen megbetegedést igazoltak újszülötteknél, ami csaknem 50 százalékos növekedés a január 23-ig igazolt 270 esethez képest.

A brazil média közölte, hogy a zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális vészhelyzetet hirdetett és négymillió megbetegedést prognosztizált erre az évre az amerikai kontinensen. A 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió zikavírus-fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország, a második Bolívia 13 800 esettel ugyanebben az időszakban.

Brazília felvette a kapcsolatot az amerikai egészségügyi szervekkel, hogy közös kutatással próbálják kidolgozni a zikavírus elleni védőoltást és egyeztessék a vírus terjedése elleni tevékenységet.

A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a zikavírus a megfertőzötteknél 80 százalékban nem okoz határozott klinikai tüneteket. A megbetegedés jellemzője az enyhe fejfájás, az alacsony láz, az izomfájdalom, a bőrön megjelenő vörös foltok, a szemviszketés és szempirosodás. Csak kis százalékban fordul elő egyes testrészek megdagadása, torokfájás, köhögés és hányás. A megbetegedés általában enyhe lefolyású és 3-7 nap alatt elmúlik, azonban az ízületi fájdalom akár egy hónapig is fennmaradhat. A tünetek észlelésekor a Dengue-láz kezelése esetén alkalmazott módszereket használják, azaz csökkentik a lázat és fájdalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.