Ausztrália

Hackerek állhatnak az iskolai bombafenyegetések mögött

A múlt péntek óta három ausztrál államban és a főváros körzetében több mint 30 iskolát kellett kiüríteni bombával vagy fegyveres támadással fenyegetőző hívások miatt.

2016.02.04 10:39MTI

Mindennapos jelenséggé váltak az utóbbi napokban a hamis telefonos bombafenyegetések Ausztráliában, a rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a hívások tengerentúlról érkeztek, és hackerek űzhetnek tréfát a hatóságokkal.

A múlt péntek óta három ausztrál államban és a főváros körzetében több mint 30 iskolát kellett kiüríteni bombával vagy fegyveres támadással fenyegetőző hívások miatt. A nyomozók szerint feltételezhetőleg a hívásokat szervereken rögzítették és automatizálták komoly szaktudással rendelkező tettesek.

Az elmúlt hónapokban Nagy-Britanniában, Franciaországban, Hollandiában és Japánban is számos hasonló eset fordult elő, de egyelőre nem tudni, van-e közük egymáshoz, illetve az ausztráliai fenyegetésekhez. James Merlino, az ausztráliai Victoria állam oktatási minisztere szerdán az ABC rádiónak elmondta: a rendőrség azt gyanítja, hogy egy melbourne-i középiskola feltört telekommunikációs eszköze lehetett néhány hívás kiindulópontja.

Új-Dél-Wales állam rendőrségének közleménye szerint a hamis bejelentések nem hozhatók kapcsolatba a terrorizmussal. "Nincs bizonyíték arra, hogy másról lenne szó, mint szükségtelen zavarkeltésről és arról, hogy kényelmetlenséget okozzanak" - írták a közleményben.

Ausztrália az Egyesült Államok egyik legfőbb támogatója az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni iraki és szíriai légicsapásokban. Éppen ezért a csendes-óceáni ország fokozott készültséggel várja a szélsőségesek esetleges támadásait. Az ausztrál hatóságok állítólag számos merénylettervet meghiúsítottak már, bár több esetben sikerrel jártak a merénylők. A rendőrség 2014 szeptemberében agyonlőtt egy melbourne-i kamaszt, miután az megkéselt két terrorizmusellenes tisztségviselőt. Tavaly októberben pedig egy 15 éves fiú támadt fegyverrel egy rendőrségi könyvvizsgálóra Sydneyben, őt is lelőtték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.