Diplomácia

Magyar érdemrenddel tüntették ki az osztrák parlament alelnökét

Az osztrák-magyar kapcsolatok, a politikai és gazdasági együttműködés erősítéséért a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült Karlheinz Kopf, az osztrák Nemzeti Tanács alelnöke.

2016.02.04 22:30MTI

Az elismerést szerdán este adták át a bécsi magyar nagykövetségen.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa Gulyás Gergelytől, az Országgyűlés alelnökétől vehette át az Áder János köztársasági elnök által adományozott magas állami kitüntetést. A Fidesz frakcióvezető-helyettese a méltatásában elmondta, hogy Kopf mindig kiemelt figyelmet fordított hazánkra, korábbi pozícióiban is intenzív és baráti kapcsolatot ápolt magyar politikusokkal. Kiemelte továbbá, hogy az alelnök sokat tett azért is, hogy elősegítse az osztrák cégek befektetési tevékenységét és a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat.

Karlheinz Kopf köszönő szavaival a magyar alelnökhöz hasonlóan utalt a két ország közös történelmére, a sok évszázados együttélésre, amelyek szorosan összekötik a két országot. Az osztrák politikus a két állam közötti együttműködés mellett kiemelte az egyes emberek közötti baráti kapcsolatok fontosságát. Egyben aláhúzta: az érdemrend is arra sarkallja, hogy a továbbiakban is ebben a szellemben építse az osztrák-magyar együttműködést.

Karlheinz Kopf 1994 óta a szövetségi parlament képviselője a néppárt színeiben. Kezdetben környezetvédelmi, sport- és médiaügyekkel foglalkozott, majd a gazdasági platform főtitkára lett. A politikus 2008 és 2013 között az ÖVP parlamenti frakciójának vezetője volt, 2013 októberében választották a parlament alelnökévé.

Az ünnepségen megjelentek a kitüntetett képviselőtársai, pályatársai, a magyar Országgyűlés több tagja és a diplomácia testület képviselői, így a német és lengyel nagykövet is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.