Aggodalom

Afganisztánban valami készül - szélsőséges fegyveres csoportok gyülekeznek

A tádzsik hatóságokat aggodalommal tölti el a Kabulnak nem engedelmeskedő, több mint ötezer főt számláló fegyveres csoportok jelenléte az afgán-tádzsik határ térségében.

2016.02.03 21:57MTI

Dusanbét aggasztja több ezer szélsőséges fegyveres afganisztáni összegyűlése. A közép-ázsiai ország tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, így szükség esetén számíthat Oroszországra.

Figyelemmel kísérik a helyzet alakulását a tádzsik titkosszolgálatok a Kunduz tartománybeli településeken, biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, megerősítették a tádzsik Pjandzs körzetben működő határvédelmi alakulatot.Afgán sajtóértesülések szerint az afganisztáni Imam Szahib határtelepülésen több száz külföldi zsoldos gyűlt össze.

A GKNB illetékese szerint az 1344 kilométeres tádzsik-afgán határ mentén mintegy 5000 olyan fegyveres gyűlt össze, akik nem engedelmeskedik Kabulnak.

Arról is beszámolt: a fegyveresek egy része a tálib mozgalomból való, de vannak köztük a Dzsamaát Anszarullah iszlamista szervezet tagjai, néhány tucatnyian pedig tádzsikok.

Úgy fogalmazott, hogy Dusanbe "nem becsüli alá, sem túl a fegyveres csoportok jelentette veszélyt". A tisztségviselő elmondta: Tádzsikisztán elegendő erőkkel rendelkezik ahhoz, hogy visszaverje az esetleges támadásokat, ugyanakkor pedig a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagjaként számíthat szövetségesei, különösen Oroszország segítségére is.

Nem ismeretlen fogalom a tádzsik dzsihadista

A tádzsik hatóságok tudomása szerint 900 tádzsik állampolgár harcok Irakban, Szíriában vagy Afganisztánban, többségük az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban.

Különböző források szerint 150-250 tádzsik már életét vesztette az ottani biztonsági erőkkel vívott harcokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.