Törökország

A törökök bezárták a Nyitott Égboltot

Az orosz védelmi minisztérium szerdán a Nyitott Égbolt-szerződés megsértésével vádolta meg Törökországot, miután Ankara nem engedélyezte, hogy egy orosz gép ellenőrző repülést hajtson végre légterében.

2016.02.03 21:44MTI

A tárca közleménye szerint a február 1. és 5. között tervezett repülés útvonalát elküldték a török védelmi minisztériumnak, de Ankara nem engedélyezte azt.

Moszkva szerint ezzel Törökország "veszélyes precedenst teremt", és megszegi a Nyitott Égbolt-egyezményben foglalt kötelezettségeit.

24 éve nyitották ki az égboltokat


A fegyvertelen ellenőrző repüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt-szerződést 1992-ben írta alá 27 állam Helsinkiben, és azóta további hét ország csatlakozott hozzá.

A megállapodás alapján eddig több száz ellenőrző repülést hajtottak végre a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. A megfigyelő repülések hivatalos célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése.

Ankara az utóbbi időben többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy a Szíriában bombázásokat végrehajtó orosz harci gépek megsértették a török légteret.

A török légierő légtérsértésre hivatkozva tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót, emiatt a két ország kapcsolatai mélypontra jutottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.