Lakat

A kínai hatóságok bezárattak egy nőjogi civil szervezetet

A nők jogait védő civil szervezet Hillary Clinton amerikai elnökjelölt-aspiráns személyes támogatását élvezi.

2016.02.02 11:57MTI

Az intézkedés okát hivatalosan nem közölték. A Kínai Kommunista Párthoz közel álló lap megjegyezte: egyes források szerint a Csungcö (Zhongze) nevű központot azért zárták be, mert megtiltották számára a külföldi pénzek elfogadását. Nyugati médiajelentéseket idézve arról számolt be, hogy a jogsegély szervezet alapítása óta egyre nagyobb összegeket kapott amerikai alapítványoktól. Úgy tudni, támogatásából kivette részét a Ford Alapítvány, a Nyílt Társadalom Intézet (OSI), a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) és a UN Woman ENSZ-szervezet.

A szóban forgó központ elődjét 1995-ben, az ENSZ égisze alatt megrendezett Nők IV. Világkonferenciáján hozták létre. A Csungcö kutatómunkája mellett jogi és tanácsadási szolgáltatást végzett egész Kínára kiterjedően immár 20 éve.

A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó volt amerikai külügyminiszter, aki 2011-ben a Bátor Nők Nemzetközi Díjjal tüntette ki a szervezetet alapító Kuo Csien-mej ügyvédet, Twitter-üzenetében azt írta: "Ami igaz volt 1995-ben Pekingben, az igaz ma is: a nők jogai emberi jogok. A központnak fenn kell maradnia, én Kuo mellett állok".

A Global Times kommentárjában úgy vélekedett: miközben a külföldi pénzbeli támogatások "elősegíthetik a társadalmi fejlődést, politikai szándékaik zavart idézhetnek elő a kínai társadalomban".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.