Illegális bevándorlás

Fokozódik a migránsoktól való félelem Szlovéniában

A szlovénok migránsokkal kapcsolatos viszonya a párizsi terrorcselekmények után változott meg.

2016.02.01 17:28MTI

Nő a migránsoktól való félelem Szlovéniában: egyre kevesebben vannak azok, akik szívesen látják a bevándorlókat, vagy nem lenne kifogásuk befogadásuk ellen közvetlen környezetükben - derült ki a Delo című ljubljanai napilap hétfői számában megjelent friss felmérésből.

A megkérdezettek 54 százaléka szerint a migránsok nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, 32 százalékuk ugyanakkor az ellenkezőjét gondolja.

Hasonló felmérést készített a Delo tavaly ősszel. Azok száma, akik szerint a migránsok veszélyeztethetik személyes biztonságukat, akkor minimális volt. A menekültáradatot a legtöbb szlovén úgy élte meg, mint egyfajta segítségnyújtást bajba jutott embertársaiknak.

A szlovénok migránsokkal kapcsolatos viszonya a párizsi terrorcselekmények után változott meg, továbbá amiatt, hogy az Európai Unió még mindig nem talált átfogó megoldást a migrációs válság kezelésére.

A félelmet fokozta az is, hogy a kormány kijelentette: Szlovénia nem lesz gyűjtőközpont, ahol a migránsok feltorlódhatnak. Ezen kívül egy tavaszra várható még nagyobb migránshullámról beszélt. Egyúttal az ellenzék is komoly nyomást gyakorolt a kormányra, a határok lezárását követelte, ellenkező esetben szerinte Szlovéniát kizárhatják a schengeni övezetből.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A visegrádi országokkal ellentétben Ljubljana 2015-ben feltételekkel ugyan, de vállalta, hogy a kötelező kvóta keretében az unió Olaszországból és Görögországból áttelepítsen menekülteket Szlovéniába, ettől a tervétől azonban utóbb elállt.

A szlovén kormány a migrációs válság kezdetén azt is kijelentette, hogy szükség esetén az országban tud tartani kilencezer bevándorlót. Ugyanakkor az elmúlt hetekben több járásban és városban is tüntettek az ellen, hogy befogadóközpontok vagy menekülttáborok épüljenek településeiken. A megkérdezettek 53 százaléka nem akarja, hogy közvetlen közelében menedékkérőket befogadó központ épüljön, migránsokat is csak minden ötödik ember akar látni közvetlen környezetében.

A megkérdezettek 71 százaléka azt gondolja, hogy az EU rosszul kezeli a migránsválságot. 41 százalékuk a felelősséget is Brüsszelre és a nagy tagországokra hárítja.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 432 365 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt pénteken 3416, szombaton 2556, vasárnap 1249, hétfőn 12 óráig újabb 716 migráns lépte át. Az újévben összesen 63 501 fő volt az átlépők száma.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 622 116 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 1843, szombaton 2641, vasárnap 2098 migráns lépte át a szerb-horvát határt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.