Izrael

Netanjahu erőteljes válaszcsapást helyezett kilátásba

Az izraeli miniszterelnök vasárnap Jeruzsálemben leszögezte: országa erőteljes választ ad, ha a Hamász izraeli területen intéz támadásokat az alagutakon keresztül.

2016.02.01 07:58MTI

Benjámin Netanjahu az Izraelben akkreditált diplomáciai misszióvezetők előtt tartott beszédében jelezte: "Ha a Gázai övezetben alagutakon keresztül támadnak bennünket, nagy erővel fogunk fellépni a Hamász ellen". Ez a válasz - mondta - sokkal nagyobb erejű lesz, mint amilyent Izrael a 2014-ben indított offenzíva során alkalmazott.

Az izraeli kormányfő ezzel a kijelentésével arra reagált, hogy Iszmail Haníje, a radikális palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője pénteken azt mondta: a Hamász folytatja az Izraelbe vezető alagutak kiépítését egy következő fegyveres konfliktusra készülve. Ezt a kijelentést annak a hét fegyveresnek a temetése előtt tette, akik a héten egy beomló alagútban lelték halálukat. Haníje szerint a Hamász harcosai "minden áldott nap" fejlesztik katonai képességeiket, alagutakat ásnak és rakétákat tesztelnek egy újabb, Izraellel megvívandó konfliktusra készülve.

Netanjahu erre válaszul mintegy "üzenetként" hangsúlyozta: "Módszeresen és higgadtan cselekszünk mindenfajta fenyegetéssel szemben, beleértve a Hamászt is, mind védelmi, mind pedig támadó intézkedésekkel". "Azt hiszem, ezt a térségben és az egész világon megértik, és senkinek nem ajánljuk, hogy próbára tegyen bennünket" - tette hozzá a miniszterelnök.

A palesztin szervezet hosszú évek során bonyolult alagúthálózatot hozott létre a határ térségében, hogy harcosai észrevétlenül és akadálytalanul juthassanak izraeli területre, és ott katonákra, civilikre támadhassanak. Izrael 2014 nyarán Erős Szikla fedőnéven offenzívát indított a Hamász ellen, s a művelet egyik fő célja a Hamász alagútjainak megsemmisítése volt. Különböző hírszerzési források szerint azonban a Hamász mostanra újraépítette a hadművelet során lerombolt alagutakat.

Netanjahu: a francia javaslat csak bátorítja a palesztinokat

A kétállami megoldás céljából összehívandó nemzetközi konferencia francia ötlete és a palesztin állam elismerésének az eshetősége csak bátorítani fogja a palesztinokat, hogy elkerüljék a kompromisszumot az izraeli-palesztin viszály rendezésében - jelentette ki vasárnap Jeuzsálemben Benjámin Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök a kormányülésen fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, utalva Laurent Fabius pénteken elhangzott bejelentésére. A francia külügyminiszter a Franciaországban akkreditált külföldi diplomaták párizsi összejövetelén jelezte: az elkövetkező hetekben országa egy nemzetközi konferencia szervezésébe fog a kétállami megoldás megvalósítása céljával, s azon a palesztin és az izraeli fél, illetve amerikai és európai partnereik is részt vennének. Egyértelművé tette, hogy amennyiben a konferencia kudarcba fullad, Párizs köteles lesz elismerni a palesztin állam létét.

Franciaország tehát ez esetben a palesztin álláspontot fogadja majd el - kommentálta Netanjahu a francia javaslatot, amely szerinte eleve arra ösztönzi a palesztin felet, hogy ne menjen bele semmiféle kompromisszumba. Izrael mindenesetre kész a közvetlen tárgyalásokra, de mindenfajta előfeltétel és kényszerítő határidő nélkül - szögezte le.

A Reuters megállapítja: Izraelben a francia bejelentés után fokozódik az aggodalom, hogy az izraeli telepeknek a megszállt területeken való építését ellenző többi európai ország is "folytatja a sort".

A francia javaslatot rögtön üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki egy Etiópiában rendezett afrikai csúcstalálkozón úgy fogalmazott: "A status quót nem lehet tovább fenntartani".Az Egyesült Államok ugyanakkor óvatosan fogadta Párizs javaslatát. A WAFA plaesztin hírügynökség vasárnapi jelentése szerint John Kerry amerikai külügyminiszter jelezte: Washington továbbra is azt a megoldást részesíti előnyben, hogy a felek a rendezésről szóló megállapodásig közvetlen tárgyalások útján jussanak el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.