Migráció

Menekülteket üdvözlő jelszó az év angol jövevényszava Németországban

A Refugees Welcome kifejezést választotta 2015 angol jövevényszavának egy nyelvészek vezette független testület, amely 2010 óta évente "versenyezteti" a német nyelvben terjedő anglicizmusokat.

2016.01.31 19:22MTI
FB Official

A Refugees Welcome (Üdvözöljük, befogadjuk a menekülteket) nemcsak egy kifejezés, hanem egy kijelentés, állásfoglalás, és ugyan a menekültek támogatására szerveződő civil kezdeményezések hálózatában már a kilencvenes évek óta használatos politikai jelszó, a köznyelvben csak tavaly terjedt el, a menekültválság révén - áll a döntés indoklásában.

Kiemelték: míg a vállalati kommunikációban bevett gyakorlat anglicizmusokkal népszerűsíteni valamilyen terméket vagy magát a céget, hogy jelezzék annak globális szerepét, jelentőségét, nagyon ritkán fordul elő, hogy a német nyelvi közösség felfedez és átvesz egy angol jelszót.

A kifejezéssel a német beszélők közössége áttöri a köztük és a Németországba menekülő emberek közötti nyelvi határt, és jelzi nyitottságát a világra. A Refugees Welcome egyben a befogadás kultúrájának (Wilkommenskultur) nyelvi kifejeződése, és "öntudatos válasz" a szélsőjobb régen ismert jelszavára, amely úgy hangzik: "Külföldiek kifelé" ("Ausländer Raus") - áll a Freie Universität berlini egyetem angol filológiai intézetének professzora, Anatol Stefanowitsch vezette zsűri indoklásában.

A Refugees Welcome nemcsak a zsűri, hanem a közönség kedvence is, erre a kifejezésre szavaztak a legtöbben az anglizismusdesjahres.de honlapon.

A menekültválság nyelvi jelentőségét mutatja, hogy a német nyelvtudományi társaság (GfdS) a menekültek (Flüchtlinge) szót választotta az év szavának. Az év legellenszenvesebb német szavának pedig a jótét lélek (Gutmensch) kifejezést választotta a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága, rámutatva, hogy a kifejezés a menekültválság révén erősen elterjedt a közbeszédben, és arra szolgál, hogy általánosító módon naivnak, butának állítsa be vagy az úgynevezett helfer szindrómában - kényszeres segítésben - szenvedő betegnek bélyegezze mindazokat, akik önként, társadalmi munkában támogatják a Németországba érkező menedékkérőket, menekülteket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.