Illegális bevándorlás

Migránsok lelövéséről beszélt egy német politikus

A német rendőröknek szükség esetén fegyverrel kell megakadályozniuk az illegális határátlépést.

2016.01.31 14:07MTI

Egy hétvégi lapinterjúban mondta ezt a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli német párt, az AfD vezetője. A politikust nyilatkozatáért élesen bírálta a rendőrség legnagyobb érdekvédelmi szervezete és a Bundestag több pártja.

FB Official

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt elnöke, Frauke Petry a Mannheimer Morgen című lap hétvégi számában közölt interjúban kifejtette, hogy helyre kell állítani a rendet és a jog uralmát Németország határán, és ehhez "szükség esetén" akár műszaki akadályokat, "határbiztosítási létesítményeket" is telepíteni kell.

Arra a kérdésre, mit kellene tennie a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség munkatársainak, ha egy menekült megpróbál átkelni ezeken az akadályokon, azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a menekült német területre lépjen. A kérdésre, hogy pontosan miként kellene reagálnia a rendőröknek egy ilyen helyzetre, azt mondta, "az illegális határátlépést, szükség esetén lőfegyver használatával" kell megakadályozni.  Hozzátette, hogy "ez áll a törvényben"."Nem használtam a tűzparancs kifejezést", és egy rendőr sem akar tüzet nyitni egy menekültre - hangsúlyozta a jobboldali párt vezetője.

"Ezt én sem akarom", de a végső megoldásnak része a fegyverhasználat. A lényeg az, hogy ne fajuljon el idáig a helyzet, hanem egy Ausztriával kötendő megállapodás és az uniós külső határok ellenőrzése révén "lefékezzük a menekültáradatot" - mondta a számos politikai elemző által jobboldali populistaként jellemzett AfD vezetője.

A rendőrszakszervezet tiltakozik

A rendőrség legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Rendőrség Szakszervezete (GdP) szerint a jogszabályok nem támasztják alá a politikus állítását. A rendőrség működését szabályozó törvényekben "nincs olyan jogi norma, amely szerint lőfegyver használatával kell megakadályozni menekültek átkelését a határon" - nyilatkozott Jörg Radek, a GdP elnökhelyettese.

Hozzátette, hogy aki "ennyire radikális eljárást javasol", az "nyilvánvalón a jogállam kiüresítésére" törekszik, és arra, hogy a rendőrséget felhasználja politikai céljaira.

Megjegyezte, hogy "ilyesmi volt már egyszer a német történelemben", és "azt akarjuk, hogy soha többé ne legyen".

A szociáldemokraták számára a kommunista időket idézi


A CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann úgy vélte, hogy az AfD vezetője hangulatot akar kelteni a menekültek ellen, és az egykori NDK területén fekvő Drezdából származó politikus kijelentése az NDK-s pártállami időket idézi. Frauke Petry felvetése a keletnémet határőrségnek kiadott "tűzparancsra emlékeztet", és Erich Honecker néhai keletnémet pártvezető volt "az utolsó német politikus, aki lövetett menekültekre" - mondta Thomas Oppermann.

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár egy vasárnapi nyilatkozatában hangot adott annak a kétségének, hogy az AfD elfogadja-e a szabad és demokratikus német berendezkedést, és úgy vélte, hogy az alkotmányvédelmi hatóságnak megfigyelés alá kellene vennie a pártot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.