Tízezrek az utcákon

Rómában a készülő melegjogok ellen tüntettek

Tízezrek tüntettek Rómában szombaton Matteo Renzi balközép kormányának azon terve ellen, amely megteremtené az azonos neműek bejegyzett partnerségének jogi intézményét.

2016.01.30 18:17MTI

Az ókori Circus Maximus mezején a tömeg a hagyományos családmodell védelmének a jelszavával gyűlt össze.

"Védjük meg gyerekeinket", "Nemet a homoszexuálisok örökbefogadási jogára", "Az Isten férfit és nőt teremtett" - ilyen és hasonló jelszavakat lehetett olvasni a transzparenseken a Family Day (Családi nap) elnevezésű tüntetésen. Meg akarjuk védeni a gyerekeket a genderelmélet propagandájától - hangoztatták a megmozdulás szervezői, akik befolyásolni akarják a szenátusi vitát a törvénytervezetről.

Olaszország az Európai Unió azon kevés országainak egyike, ahol az azonos neműeknek semmiféle élettársi partnerségre nincs jogi lehetősége. A szenátusban csütörtökön kezdődött vita egy törvénycsomagról, amely kiküszöbölné e hiányosságot.

Különösen vitatott része a tervezetnek az úgynevezett mostohagyerek-adoptálás, amely szerint a bejegyzett partnerségben az egyik élettárs örökbe fogadhatja a másik vérszerinti gyerekét. A béranyaságot továbbra is tiltaná a készülő törvény. A bírálók szerint a mostohagyerek-adoptálási jog béranyaságra bátorítana. "Gyerek nem vásárolható" - állt több transzparensen is.

A tervezetben vannak más vitatott pontok is. Ezek egyike, hogy a különböző és az azonos nemű bejegyzett partnereket a bíróságon, az adóhivatalban vagy a kórházban ugyanazok a jogok illetnének meg, mint a házastársakat. Felvehetik egymás nevét is.

A kormány néhány tagjának is vannak fenntartásai a készülő törvénnyel szemben. Angelino Alfano belügyminiszter Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a tüntetőket, Gian Luca Galletti környezetvédelmi miniszter maga is részt vett a megmozduláson.

A felmérések szerint a lakosság megosztott az élettársi kapcsolatok bejegyzésének kérdésében, ugyanakkor erőteljesen ellenzi az örökbefogadás jogát.

Az Itáliában befolyásos római katolikus egyház többször is emlékeztetett általában a család központi szerepére a társadalomban, de szombati tüntetés ügyében nem foglalt állást.

A Family Day mozgalom most harmadik alkalommal szólította tüntetésre híveit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.