Lefedték a meztelen alakokat

Vizsgálatot indított az olasz kormány az iráni elnök miatt letakart ókori szobrok ügyében

Az olasz kormány bejelentette, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, ki rendelte el a Capitoliumi Múzeumok meztelen alakokat ábrázoló ókori márványszobrai elfedését Haszan Róháni iráni elnök látogatása alkalmával.

2016.01.27 18:44MTI

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter nyilatkozata szerint a szobrok letakarásáról sem őt, sem Matteo Renzi miniszterelnököt nem értesítette az illetékes régészeti felügyelőség. Sajtóértesülések szerint azonban a szobrok eltakarásáról az olasz miniszterelnöki hivatalban hoztak döntést. Franceschini hozzátette: megmagyarázhatatlan és érthetetlen, ami történt, más mód is lett volna arra, hogy tiszteletben tartsák az iráni elnök érzékenységét.

Haszan Róháni háromnapos római tartózkodása során ellátogatott a Forum Romanumra, a Colosseumba és felkereste a Capitoliumi Múzeumokat is. Az itt őrzött ókori szoborgyűjtemény számos darabját azonban az iráni elnök érkezése előtt nagy dobozokra emlékeztető paravánnal vették körbe. A Capitoliumi Múzeumok termei és folyosói spanyolfalakkal teltek meg. A későbbi magyarázat szerint az iráni kultúra iránti tiszteletből eltakarták az úgynevezett Capitoliumi Vénusz majdnem két méter magas márványszobrát, a meztelen Apollónt és a szintén teljesen fedetlen Hercules-szobrot is, amelynek csupán a vállát teríti oroszlánbőr. Panelek vettek körbe számos más alkotást is, mivel az ókori szobrok többsége az öltözék nélküli test szépségét ábrázolja.

A szobor-cenzúra a szerdai olasz napilapok címlapjára került. A Corriere della Sera, a legnagyobb olasz napilap világbotránynak nevezte a történteket, azt kérdezve, "helyes volt-e lemondani saját kultúránkról?" A római Il Messaggero szerint valamelyik kormányfunkcionárius túlzásba vitte az iszlám vallás iránti tiszteletet. Az Il Fatto Quotidiano azt írta: "gatyát húztak a meztelen szobrokra az olajdollárokért cserébe". A napilap emlékeztetett, hogy Matteo Renzi már Firenze polgármestereként is letakartatott egy túlzottan pajzán faunt ábrázoló szobrot a Palazzo Vecchio palotában, amikor egy milliomos arab sejk látogatott el hozzá. A nápolyi Il Mattino szerint az itáliai történelmet takarták el. Az Affaritaliani.it politikai híportál "világegyetemes szégyenről" írt hangsúlyozva, hogy ezen nevet az egész világ.

A meztelen antik szobrok eltakarása féktelen tréfálkozást indított el az olasz közösségi oldalakon. Sokan fotómontázzsal tüntették el a legismertebb olasz műemlékeket, dobozba zárva a Szent Péter-bazilikát - és Matteo Renzi kormányfő arcát is.

Hasonló eset történt Silvio Berlusconi legutolsó miniszterelnöksége idején, amikor 2008-ban a római kormánypalota sajtótermében, a mindig a kormányfő háta mögött látható Tiepolo-festményt "cenzúrázták". A 18. századi olasz festő képén látható meztelen mellű nő kebleire fátyolszerűséget festettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.