Illegális bevándorlás

Akár két évre is felfüggeszthetik Schengent

Az uniós tagországok felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül.

2016.01.25 20:09MTI

Ezt közölte hétfőn Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

Az Európát érintő migrációs válságra való tekintettel a schengeni övezeten belül több uniós tagállam is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén."

A menedékkérők példátlan áradata, amely ezen intézkedések meghozatalára kényszerítette a tagállamokat, azonban még mindig nem csökkent" - mondta újságíróknak Dijkhoff az EU bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális találkozója után. A tagállamok ezért felszólították az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének számító Európai Bizottságot, hogy teremtse meg a jogi és gyakorlati alapját az átmeneti határellenőrzés meghosszabbításának - tájékoztatott az államtitkár.

Klaas Dijkhoff emellett elmondta, az uniós miniszterek tanácsa világos jelzést küldött, hogy szeretnék, ha a bizottság tanulmányozná a lehetőségét annak, hogy az EU határőrizeti ügynöksége (Frontex) a Macedónia és Görögország közötti határon is tevékenykedhessen.

A görög bevándorlási miniszter korábban kijelentette, hogy szerinte törvénytelen lenne, ha a határvédelmi ügynökség Macedóniában próbálná meg mérsékelni a menekültáradatot. "Görögországban van szükségünk a Frontexre" - mondta Jannisz Muzalasz.

A bel- és igazságügyi tanács ülését néhány nappal azután rendezték meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, az uniónak két hónapja van arra, hogy úrrá legyen a helyzeten, máskülönben összeomolhat a schengeni rendszer. A Frontex adatai szerint a menekültek száma nem csökkent jelentősen a tél beálltával. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.