Illegális bevándorlás

Katonákat kérnek Calais-ba a migránsok megfékezésére

Az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais régió elnöke hétfőn arra kérte Párizst, hogy küldjön katonákat Calais-ba a migránsok megfékezésére, miután azok a hét végén megostromolták a kikötőt.

2016.01.25 18:28MTI

"Csak a hadsereg képes biztonságot teremteni újra Calais-ban. Nem akarunk tragédiát, de pontosan afelé haladunk, ha nem történik határozottabb fellépés" - mondta Xavier Bertrand sajtótájékoztatóján, és calais-i látogatására hívta meg Francois Hollande elnököt, hogy ő a saját szemével láthassa a helyzetet.

Bertrand-nak Nagy-Britanniához - a Calais-ban egy éve veszteglő több ezer migráns célországához - is volt szava: szerinte részben a britek a felelősek a kialakult helyzetért. "A migránsok tudják, hogy Angliában papírok nélkül is dolgozhatnak. Amíg London nem változtat a szabályozáson, nem szűnnek meg gondjaink" - mondta Bertrand.

Calais kikötőjének szombati megrohamozása egy békés tüntetés végén történt. Mintegy 2 ezer menekült és őket támogató szimpatizáns vonult fel Calais utcáin, majd a tüntetők közül 350-en lezárták a kikötőhöz vezető utat. Félszáz demonstrálónak sikerült feljutnia egy kompra, remélve hogy eljuthat Nagy-Britanniába. Az incidens miatt a kikötő működése leállt, a rendőrségnek 3 órába telt, mire úrrá tudott lenni a helyzeten.


Nemcsak a kikötőben áll a bál, az egész városban a félelem és az agresszió uralkodik:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.