Illegális bevándorlás

Zeman: az illegális bevándorlókat ki kell toloncolni

A migrációs helyzet további romlását és az EU esetleges dezintegrációját jelenleg csak a külső schengeni határok védelmének megerősítésével lehet megállítani.

2016.01.23 12:35MTI

Nem valószínű, hogy a következő időszakban csökkenne a migrációs hullám, ezért az Európai Uniónak nem lesz más választása, mint kitoloncolni a gazdasági és az érvényes beutazási iratok nélküli bevándorlókat - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök abban az interjúban, amely szombaton jelent meg a Právo című cseh napilapban.

Zeman szerint a migrációs helyzet további romlását és az EU esetleges dezintegrációját jelenleg csak a külső schengeni határok védelmének megerősítésével lehet megállítani. "A megoldást egyetlen intézkedésben látom, és ez az EU külső határainak hatékony védelme" - vélekedett a cseh elnök.

Ugyanakkor azokat a menekülteket, akik már az EU-ban vannak, ellenőrizni kell, a gazdasági migránsokat, az érvényes iratok nélküli személyeket, illetve azokat, aki nem kaptak menedéket egyetlen uniós országban sem, ki kell toloncolni az EU területéről. "Mindazoknál, akiket felsoroltam, a nemzetközi szerződések alapján csak egy megoldás jöhet szóba, és ez a kitoloncolás" - szögezte le Milos Zeman.

A cseh elnök úgy látja: sem Görögország, sem Törökország a jelek szerint nem képesek megvédeni határait és megállítani a menekülthullámot, ezért a cseh kormány szerinte hibát követett el, amikor 800 millió koronás segélyt szavazott meg Törökországnak.

Zeman bízik abban, hogy a jelenleg egymás között vitatkozó uniós államok végül is képesek lesznek megegyezni a schengeni határok közös védelmében. "Amennyiben az EU nem akar öngyilkosságot elkövetni, akkor egy szép napon erről meg kell egyezniük. A kérdés csak az, hogy mikor. Minél később jön létre az egyezség, annál nagyobb lesz annak az ára" - fejtette ki a cseh elnök a Právoban megjelent interjúban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.