Dicséretes

Ferenc pápa módosította a húsvéti lábmosás szertartását

Mostantól kezdve az egyház pásztorai a rítus résztvevőit Isten népének összes tagja közül választhatják ki.

2016.01.21 20:45MTI

Nem kizárólag férfiak lábát moshatják meg a katolikus papok a húsvét előtti csütörtökön, mise keretében bemutatott lábmosás szertartásán - rendelkezett Ferenc pápa csütörtökön.

A katolikus egyházfő a Vatikán honlapján közölt levelében jelentette be a módosítást. A levelet Robert Sarah bíborosnak, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusának címezte.

A pápa azt írta, hogy régóta mérlegelte a húsvétot megelőző csütörtökön az utolsó vacsora (Coena Domini) emlékére bemutatott szentmisén végzett lábmosás szertartásának megváltoztatását. A szertartáson azt idézik fel, amikor Jézus megmosta tanítványai lábát.

Bejelentése szerint az egyházfő úgy határozott, hogy módosítja azt az eddigi liturgiai gyakorlatot, amely szerint a papok kizárólag férfiak lábát mossák meg. "Mostantól kezdve az egyház pásztorai a rítus résztvevőit Isten népének összes tagja közül választhatják ki" - olvasható a pápai kommunikációban.

Ez azt jelenti, hogy a szertartáson nők lábát is megmoshatják. Ferenc pápa ezt tette már Buenos Aires érsekeként, valamint pápává választása óta minden húsvétkor: 2013 húsvétján fiatalkorúak egy római börtönében lányelítéltek lábát is megmosta, 2014-ben testi és szellemi fogyatékosok lábát mosta meg, közöttük nőkét is, tavaly pedig a római Rebibbia börtönben 12 rab lábát, akik között hat nő is volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.