Breaking

Valószínűleg Putyin rendelte el Litvinyenko meggyilkolását

Az orosz elnök is részt vett Alekszandr Litvinyenko orosz kém halálában - ma hozták nyilvánosságra a vizsgálat eredményét.

2016.01.21 11:19ma.hu

Brit lapértesülések szerint David Cameron miniszterelnök még a vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatala előtt összehívhatja a biztonsági szervek vezetőit, hogy megvitassák: tegyen-e Nagy-Britannia valamilyen lépést az ügyben.

Screenshot

Az elhúzódó nyomozás vezetője, Sir Robert Owen közölte: Putyin orosz elnök valószínűleg aláírta a volt kém halálos ítéletét - írja a hirado.hu.

Kovtun és Lugovoj minden bizonnyal az orosz titkosszolgálat vezetőjének parancsára gyilkolták meg Litvinyenkót - derült ki a 300 oldalas riportból, melyet itt olvashatnak angolul.

A szöveg megnevezi Nikolaj Patrushev KGB-vezetőt, és Putyint nevezi meg a döntés jóváhagyójaként.

Litvinyenko özvegye is megszólalt a londoni bíróság épülete előtt: örömmel fogadta, hogy egy angol bíróság is megerősítette néhai férje kejelentéseit, amelyeket halálos ágyán osztott meg vele.

Az egykori KGB-ügynök 43 évesen halt meg, miután két orosszal látták együtt teázni egy londoni hotelben.

Halálos ágyán Litvinyenko Vlagyimir Putyint nevezte meg gyilkosának, teájának megmérgezésével  pedig két volt ügynöktársát, Dmitri Kovtunt és Andrej Lugovojt vádolta meg.

Litvinyenko  másfél évtizeddel előtte dezertált Londonba. Halála előtt három héttel, november 1-jén együtt teázott két orosszal az Egyesült Államok londoni nagykövetségénél.

A Scotland Yard eddig is kész tényként kezelte, hogy Litvinyenko gyilkosa nem más, mint volt ügynöktársa és egykori teapartnere, Andrej Lugovoj. Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt Andrej Lugovoj ellen és kérte kiadatását.

A Kreml évekig tagadta, hogy bármi köze is lenne Litvinyenko halálához. Lugovoj korábban abszurdnak nevezte az ellene felhozott vádakat az Interfax hírügynökségnek adott interjúban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.