Illegális bevándorlás

Veszélyes határszakasz: több menekültet kifosztottak a bolgár határőrök

Legalábbis ezt állítják jogvédők, akik 59 esetről tudnak.

2016.01.20 21:26MTI

Bulgária határvédelmi hatóságai kirabolják és azonnal visszafordítják a bolgár-török határon illegálisan átlépő migránsokat, anélkül, hogy lehetővé tennék számukra, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be az országban - jelentette migránsokkal készített interjúkra hivatkozva a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerdán.

A HRW 45 menedékkérőt interjúvolt meg a bolgár határon átélt megpróbáltatásairól. Ők 59 olyan incidensről számoltak be, amely során a hatóságok azonnal visszafordították a Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkező migránsokat.

Jelentésük szerint egy kivételével mindegyik meginterjúvolt embert megfosztották ingóságaiktól a bolgár hatóságok egyenruhásai, többeket fegyverrel kényszerítettek értéktárgyaik átadására. Huszonhat esetben a határőrök megverték, illetve rendőrkutyák megharapták a migránsokat a beszámolók szerint. Az esetek 2015 márciusa és novembere között történtek.

A bolgár belügyminisztérium egyik szóvivője a dpa német hírügynökség kérdésére elítélte a jelentésben foglaltakat, és közölte, a HRW által leírt történetek "nincsenek összhangban politikánkkal, ilyesmiket nem tűrünk el".

Tavaly Bulgáriába mintegy 30 ezer illegális bevándorló érkezett, háromszor annyi, mint egy évvel korábban. Közülük csak nagyon kevesen maradtak a legszegényebb európai uniós tagország területén, a legtöbben továbbmentek Németországba. A bolgár kormány a migránsáradat miatt kerítést emelt a bolgár-török határ egy 33 kilométeres szakaszára, és megerősítette a határszakasz ellenőrzését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.