Kémek

A nemzetbiztonság veszélyeztetésével gyanúsítják a Kínában őrizetbe vett svéd férfit

A nemzetbiztonság veszélyeztetésével és felforgató tevékenységgel gyanúsítják azt a svéd férfit, akit január elején vettek őrizetbe Kínában.

2016.01.20 23:30MTI

A 35 éves Petre Dahlin az egyik társalapítója a 2009-ben Hongkongban bejegyzett, Közös Fejlődés Intézete (Joint Development Institute Limited, JDI) nevű civil szervezetnek, amely emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászokat támogat. A hatóságok azzal gyanúsítják a szervezetet, hogy - külföldi megbízásra - Kínára nézve terhelő, eltorzított, illetve valótlan információkat gyártottak.

A szervezet "abszurdnak" nevezte azt a vádat, hogy kollégájuk Kína-ellenes támadásokhoz nyújtott volna segítséget, vagy az ország rossz hírbe keverését segítette volna elő.

A hatóságok szerint a szóban forgó szervezet, amelynek Kínában nem volt működési engedélye, "kényes ügyekben" közreműködött a feszültség fokozásában, a közvélemény és a kormány közötti ellentét gerjesztésében, tömegmegmozdulások szervezésében. A kínai rendőrség állítása szerint a szervezet számára külföldről az elmúlt években közel 10 millió jüant (438,7 millió forint) folyósítottak. A hivatkozott vallomások szerint feladatuk volt "a társadalmi rendszer megváltoztatását" szolgáló akciók támogatása.

Kedden este a kínai állami televízió egy interjút közölt a svéd férfival, ebben Dahlin a nyilvánosság előtt bocsánatot kért, amiért "megsértette a kínai kormányt és a kínai embereket". Azt is mondta, hogy az emberi jogi helyzethez kapcsolódó felméréseiket online végezték, s nem tudott meggyőződni minden válasz tényleges valóságtartalmáról.

Dahlin állítólagos vallomása szerint egy meg nem nevezett - külföldi - nem kormányzati szervezet olyan megbízást adott a JDI számára, hogy segítsék elő évente legkevesebb 96, a kormánnyal szembeni per elindítását.

Michael Caster, a kínai szárazföldön Chinese Urgent Action Working Group (CUAWG) néven működő szervezet képviseletében a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, a helyzet olyat értelmezése, hogy Petert külföldiek "telepítették" Kínába, jól illeszkedik a kínai hatóságoknak azon gyakorlatába, hogy belső problémákért "az ellenséges külföldi erőket" hibáztatják. Az Amnesty International emberi jogi jogvédő szervezet szerint Dahlin televíziós szereplése kikényszerített "vallomás" volt.

"Dahlin a körülményekhez képest jól van" - tájékoztatta a svéd diplomáciai képviselet illetékese a sajtót, jelezve, hogy találkoztak a fogva tartott férfival. Sajtóértesülések szerint Dahlin napi gyógyszeres kezelést igénylő betegségben szenved, amire a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy reagált, hogy látta orvos és megkapja a gyógyszereit.

Szerdán az EU-kínai kapcsolatokról sajtótájékoztatót tartó uniós nagykövet, Hans Dietmar Schweisgut kérdésre válaszolva kijelentette, súlyos aggodalomra adnak okot az esetenként uniós állampolgárokat is érintő büntetőügyek. Egyúttal kifejezte, bízik abban, hogy a kínai hatóságok teljes átláthatóságot és az ügyek részleteihez való hozzáférést biztosítanak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.