Steinmeier óva int

Illegális bevándorlás: nem tudni, mire készül Ausztria

Ezért nem is lehet megmondani, hogy Németország tesz-e majd olyan intézkedéseket, mint Ausztria.

2016.01.19 20:32MTI

Egyelőre nem tudni, milyen határigazgatási változtatások következnek Ausztriában, de az biztos, hogy nem lehet egyetlen intézkedéssel megoldani a menekültválságot, és a határ lezárása sem megoldás - mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden Berlinben.

A német diplomácia vezetője kiemelte, hogy az osztrák koalíciós pártok vezetői majd csak szerdán tanácskoznak a menekültválságról, és nem lehet előre látni, hogy milyen döntéseket hoznak.

Ezért nem is lehet megmondani, hogy Németország tesz-e majd olyan intézkedéseket, mint Ausztria - fejtette ki Steinmeier egy sajtóbeszélgetésen.

Ugyanakkor a Süddeutsche Zeitung című német lap keddi beszámolója szerint egy német-osztrák szakértői csoport vizsgálja, hogy miként lehetne erősíteni a határellenőrzést a horvát, a szlovén és az osztrák határon, ha Görögországban nem javul a menekülthullám kezelése, de pontos tervek még nincsenek, és Bécs nem kért konkrét támogatást Berlintől.

Frank-Walter Steinmeier a beszélgetésen elmondta, hogy a menekültválságot csak egymást kiegészítő "nemzeti, európai, bilaterális és külpolitikai" intézkedések sorával lehet megoldani. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a koalíciós társ jobboldali CDU/CSU pártszövetség belső vitáira utalva hozzátette, hogy kitartásra van szükség, és nem csak a következő pártkongresszusig vagy tartományi választásig, hanem "legalább a következő két-három évre".

A német külügyminiszter hangsúlyozta: a menekültválság "megoldása nem a határok lezárása, ezt garantálom".

A válságot formáló folyamatok dinamikája túl erős ahhoz, hogy valamilyen egyszeri intézkedéssel feltartóztatható legyen a menekülthullám, és a politikusoknak a viták helyett éppen az lenne a dolguk, hogy ezt megmagyarázzák az embereknek - mondta Frank-Walter Steinmeier.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.