Illegális bevándorlás

Nem apad a migránshullám a nyugat-balkáni útvonalon

Az új évben naponta átlagban 2100 migráns lépte át a horvát-szlovén, előtte pedig a szerb-horvát határt.

2016.01.19 16:15MTI

Nem apad a migránshullám a nyugat-balkáni útvonalon, az új évben naponta átlagban 2100 migráns lépte át a horvát-szlovén, előtte pedig a szerb-horvát határt - derül ki a két ország belügyminisztériumának honlapján közölt adatokból.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban közel 600 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök ezért levélben fordult az Európai Unió (EU) tagországainak vezetőihez, hogy találjanak közös megoldást a migránsválság kezelésére, és - mint fogalmazott - nem csak verbális megoldást, mert milliók várnak, hogy elindulhassanak Európába. Cerar úgy véli: nemcsak szíriai menekültekre kell számítani tavaszra, hanem gazdasági migránsokra is Afganisztánból, Irakból és Észak-Afrikából.

A kormányfő újságíróknak nyilatkozva hétfőn azt mondta: az EU külső határait kell ellenőrizni, a görög-török, valamint a görög-macedón határt. "Ezért azt kértem a tagállamoktól, hogy segítsük ebben a macedón kormányt" - húzta alá.

Amennyiben Németország és Ausztria szigorít a migránsok fogadásán, a szlovén kormány Horvátországgal közös határán azonnal ugyanolyan intézkedéseket vezet be, mint nyugati szomszédai - jelentette ki a továbbiakban Cerar, majd hozzáfűzte: "ugyanakkor ez negatív dominóhatást válthat ki, ami veszélyezteti a Balkán biztonságát, amely még mindig nagyon törékeny".

A kormányfő szerint közös európai erőfeszítések szükségesek, és a migránsokat a macedón-görög határon kell feltartóztatni.

Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 418 615 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt szombaton 2556, vasárnap 1708, hétfőn 1783 migráns lépte át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.