Terrorizmus

Mélyponton a bűnözés Belgiumban

Minden korábbinál kevesebb bűncselekményt regisztráltak Belgiumban a múlt év első negyedében, Brüsszel Molenbeek nevű városrészében viszont több rendőrre lenne szükség.

2016.01.19 12:31MTI

Jan Jambon belügyminiszter kabinetjének tájékoztatása szerint Belgiumban 2015 első negyedében összesen 216 878 bűnesetet regisztráltak a kis értékű biciklilopástól a fegyveres rablásig, ami 12 százalékos csökkenésnek felel meg (az egy évvel korábbihoz képest). A belga rendőrség részleteket nem kívánt nyilvánosságra hozni a hivatalos bűnügyi statisztika közzétételéig - írta La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

Molenbeek polgármestere ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség az év végéig sem tudja ellátni feladatát erősítés nélkül.

Francoise Schepmans szerint azonnali segítségre van szükség a Brüsszel nyugati felében szolgálatot teljesítő biztonsági szerveknek. Az utcákon szükséges a rendőrség állandó jelenléte.

A polgármester elismerte, hogy Molenbeekben jelentős a szélsőséges nézeteket valló csoportok száma. Egyúttal bejelentette, hogy megfékezésük és nézeteik terjesztésének megelőzése érdekében cselekvési terven dolgoznak.

A hónap végén elkészülő terv szerint a rendőrség látható állományának megerősítése mellett a gyanúsítottak radikális hálózatait térképeznék fel a szélsőséges csoportok és tagjaik könnyebb azonosítása érdekében. Reményei szerint ez elvezethet azokhoz, akik befolyásolják a fiatalokat.

"Nem minden terrorista jön Molenbeekből, legtöbben csak átutaznak rajta" - mondta Francoise Schepmans egy korábbi nyilatkozatában. A környék lakosságának legalább 80 százaléka muzulmán, köztük könnyebb elvegyülnie az ideiglenesen Brüsszelben tartózkodó, rossz szándékú embereknek. Sokan szállnak meg olyan kerületekben, ahol termékeny a radikalizálódás talaja - tette hozzá a polgármester.

A Belgium első számú körözött személyének számító, szökésben levő Salah Abdeslam is a kerület lakója volt, akit a 130 ember halálával járó novemberi párizsi merényletsorozat kitervelésével és elkövetésével vádolnak a hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.