Klinikum

Magyar cég is érintett a halálos gyógyszerkísérletben?

Magyar cég állította elő annak a gyógyszernek a hatóanyagát, amelynek embereken való kipróbálása súlyos balesettel végződött a múlt héten Franciaországban.

2016.01.18 21:19MTI

Megerősítette hétfőn a korábbi francia lapértesüléseket a kísérletet megrendelő portugál cégcsoport, a Bial az AFP hírügynökség szerint. A cégről, illetve annak nevéről azonban a csoport semmit nem közölt.

A Bial arról is tájékoztatott, hogy a magyar cégtől kapott hatóanyag felhasználásával a gyógyszer Olaszországban készült. A fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szer klinikai kísérlete során egy ember a múlt héten az agyhalál állapotába került, majd meghalt, és még öten rosszul lettek, de az ő állapotuk azóta javult.

A portugál Bial cég által kifejlesztett gyógyszer a klinikai vizsgálat első szakaszában volt, vagyis amikor a hatóanyagot - a sikeres állatkísérletek elvégzését követően - egészséges önkénteseken tesztelik közvetlen orvosi felügyelet alatt. Ebben a fázisban a hatóanyagot általában nagyon alacsony dózisban kapják a kísérleti alanyok, jóval kisebb mennyiségben, mint ami később a gyógyszerbe kerül.

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter hétfőn egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az eset dacára semmi nem indokolja az összes franciaországi gyógyszerkísérlet leállítását.A miniszter szóvá tette, hogy csak csütörtökön értesült a történtekről, négy nappal azután, hogy a vasárnap meghalt első betegnél problémák jelentkeztek, s ezért kórházba kellett vinni. A kísérletet végző Biotrial francia cég tudatta: a Bial szerdán értesítette az egészségügyi hatóságokat, valamint, hogy a később elhunyt férfi esetében eleinte nem hozták összefüggésbe a tüneteit a gyógyszerkísérlettel.

Az eset miatt három eljárás is indult, köztük az ügyészség is vizsgálódik, gondatlanságból elkövetett, három hónapon túl gyógyuló súlyos testi sértés gyanújával. Ez a francia törvények értelmében akár háromtól hét évig terjedő börtönnel is büntethető.

Franciaországban évente több ezren vesznek részt önkéntesként gyógyszerkísérletekben, amelyek folyamán rendkívül kevés incidens történik. A tragédiába torkollt tesztért, amely egy hétig tartott volna, valamivel több mint ezer eurót, átszámítva háromszázezer forintot fizettek a szervezők.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.