Emberrablás

Fegyveresek rabolhattak el három amerikai állampolgárt Bagdadban

Irakban utoljára 2010-ben raboltak el amerikai állampolgárokat.

2016.01.18 09:25MTI

Fegyveresek rabolhattak el három amerikai állampolgárt vasárnap Irak fővárosában, Bagdadban - jelentette a helyi sajtó.

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége közölte, hogy tisztában van az eltűnt amerikaiakról szóló sajtóértesülésekkel, de nem erősítette meg a szóban forgó személyek számát, sem azt, hogy hol látták őket utoljára.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő közölte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben együttműködik az iraki hatóságokkal az eltűnt amerikaiak megtalálása érdekében. "Az amerikai állampolgárok biztonsága külföldön elsődleges fontosságú számunkra" - tette hozzá.

Az iraki média értesülései szerint a három amerikait akkor hurcolták el fegyveresek, amikor iraki tolmácsukat látogatták meg a kelet-bagdadi ad-Dúra negyedben. A katonai egyenruhát viselő támadók átkutatták a házat, fegyvert szegeztek rájuk, és őrizetükbe vették őket.

Irakban utoljára 2010-ben raboltak el amerikai állampolgárokat.

Múlt hónapban az iraki-szaúd-arábiai határ közelében legalább kéttucatnyi katari vadászt - köztük a katari királyi család egyik tagját - hurcoltak el fegyveresek, feltehetően Irán által támogatott milíciák.

Az iraki főváros biztonságáért főként síita milíciák felelnek, amelyeket Teherán is támogat.

Az Egyesült Államok hadserege fokozta jelenlétét Irakban, hogy segítséget nyújtson a közel-keleti ország fegyveres erőinek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet legyőzésében, amely 2014 júniusa óta jelentős területeket tart ott ellenőrzése alatt. Ennek ellenére sokan ellenzik az amerikai csapatok jelenlétét. Keményvonalas iraki síita vezetők korábban azzal fenyegetőztek, hogy csapást mérnek azokra az amerikai katonákra, akik beavatkoznak az Iszlám Állam elleni harcba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.