Békétlenség

Izraelnek kémkedett egy palesztin tisztviselő a béketárgyalásokon

A Palesztin Hatóság (kormány) letartóztatta Száeb Erekat palesztin főtárgyaló egyik munkatársát, aki Izraelnek kémkedett.

2016.01.17 16:43MTI

Mintegy két hete fogták el a békefolyamatot palesztin részről irányító Száeb Erekat meg nem nevezett közeli munkatársát, aki beismerte, hogy információkat adott ki Izraelnek a béketárgyalások alatt.

A rádió úgy tudja, hogy már húsz éve a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) béketárgyalásokért felelős osztályának tisztviselője volt az Izraelnek információkat szolgáltató palesztin.

Erekat cáfolta azokat az értesüléseket, hogy az irodavezetője lenne a gyanúsított, és hangsúlyozta, hogy titkárságát egy nő irányítja, miközben egy férfit tartóztattak le. Kiemelte, hogy a kérdéses alkalmazott nem dolgozott vezető beosztásban, és nem volt közeli tanácsadója.

Palesztin biztonsági illetékesek szerint Izrael jelentős előnyökre tehetett szert a béketárgyalásokon, mert a zárt ajtók mögött tartott egyezkedéseken a besúgó révén előre ismerhették a palesztin álláspontot - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A Háárec című újságnak azt nyilatkozta egy magas rangú palesztin hivatalnok, hogy titokban már hónapok óta figyelték a kémet, és az utóbbi hetekben sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteniük letartóztatásához. Az illető adminisztratív feladatokat látott el, iratok előkészítésével foglalkozott.

2011-ben már volt egy hasonló kiszivárogtatási botrány, akkor az al-Dzsazíra pánarab hírtévéhez jutottak el palesztin forrásból a palesztin-izraeli tárgyalásokról készült titkos dokumentumok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.