Nézze meg, hogyan robban fel több millió dollár

Az Iszlám Állam pénzraktárát bombázta kedden az amerikai légierő Irakban. Pontosan nem tudni, mennyi pénz szállt szét, de sok-sok millió dollárról van szó.

2016.01.16 16:20ma.hu

US Bombs IS Cash In Iraq

This video showing the bombing of a stockpile of cash held by Islamic State in Mosul, Iraq, has been released by the US. American officials say millions of dollars were destroyed, but the exact amount is unknown

Közzétette: Sky News - 2016. január 16.

Moszul központjában a rendhagyó légicsapásban porrá zúzták azt az épületet, ahol több millió dollárnyi készpénzt tartottak a dzsihadisták. Amerikai közlés szerint a felrobbantott összeget az Iszlám Állam későbbi műveleteire szánta. A Pentagon egyik szóvivője szerint két 900 kilós bombát dobtak az épületre, amely pillanatok alatt összeomlott.

De a dzsihadistákra mért csapás pénzügyi vonzata ennél sokkal fontosabb szerepet játszik. Éppen ezért több támadást terveznek a közeljövőben, a cél továbbra is az Iszlám Állam pénzügyi meggyengülése egészen addig a szintig, hogy képtelenek legyenek tovább finanszírozni állami entitásukat a régióban. Hasonló légitámadás volt a pár héttel ezelőtti is, akkor az amerikai harci gépek az Iszlám Állam olajszállító teherautóit semmisítettek meg.

A moszuli légicsapás - bár sikeresnek bizonyult - rendkívül kockázatos támadás volt, mivel az épület egy sűrűn lakott területeten helyezkedett el. A parancsnokság eredetileg 50 civilt áldozott volna fel a sikeres akció érdekében, de a robbanás utáni hírközlések 5-7 áldozatról számoltak be.

A közlés nem tér ki arra, milyen forrásból értesült az amerikai hírszerzés a pontos helyszínről. De ahogy az információk birtokába jutottak, pár napos megfigyelés után drónokat és harci gépeket irányítottak a területre. A felvételek alapján végül eldöntötték, hol a legkevésbé kockázatos bombázni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.