Illegális bevándorlás

Sobotka: nyomást kell gyakorolni Törökországra, hogy teljesítse az EU-val kötött megállapodást

Az Európai Unió a szerződésben kötelezte magát, hogy anyagi segítséget nyújt Ankarának, ha bebiztosítja az Európába irányuló menekültáradat mérséklődését.

2016.01.11 21:17MTI

Az Európai Bizottságnak nyomást kell gyakorolnia Törökországra, hogy teljesítse az Európai Unióval megkötött, migrációval kapcsolatos megállapodást - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Federica Mogherinivel, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főbiztosával.

"Mogherini főbiztos látogatását arra használtam fel, hogy hangsúlyozzam a Cseh Köztársaság erős érdekét abban, hogy Törökország teljesítse kötelezettségvállalásait" - mondta Sobotka újságíróknak.

Az Európai Unió a szerződésben kötelezte magát, hogy anyagi segítséget nyújt Ankarának, ha bebiztosítja az Európába irányuló menekültáradat mérséklődését. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a Mogherinivel való találkozó után azt nyilatkozta, hogy a megállapodást török részről egyelőre nem teljesítik.

"Felszólítottam Mogherini asszonyt, hogy a megállapodás török részről való teljesítése ellenőrzésének szenteljen az Európai Bizottság kiemelt figyelmet" - nyilatkozta a cseh kormányfő. Megjegyezte: a soron következő európai csúcstalálkozón érdeklődni fog a dolog iránt.

Bohuslav Sobotka szerint a német városokban szilveszterkor történt események azt jelzik, hogy Németországban a helyzet egyre rosszabb és Németország lehetőségeinek a határára jutott. "Éppen ezért van feltétlenül szükség arra, hogy Törökország betartsa kötelezettségvállalásait és működőképes legyen a külső schengeni határok védelme" - hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Federica Mogherini és a cseh miniszterelnök egyetértettek abban, hogy ha Európa sikeresen szembe akar szállni a terrorizmussal és kezelni akarja a migrációs hullámot, akkor közös kül- és biztonságpolitikára van szüksége.

Az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főbiztosa hétfőn egynapos munkalátogatást tett Csehországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.