Kinézet

Késsel támadt egy kiskorú fiú egy zsidó tanárra Marseille-ben

A 15 éves fiú szemtanúk előtt támadt délelőtt a nyílt után a kipát viselő férfira Marseille egyik nyugodtnak és legelegánsabbnak számító negyedében.

2016.01.11 16:56MTI

Az utcai támadásban a 34 éves férfi könnyebben megsérült, az antiszemita tettét egyértelműen vállaló támadót előállították - közölte a rendőrség.

A marseille-i ügyész hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a törökországi származású kurd támadó, akinek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, a kihallgatásakor azt mondta, hogy Allah és az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) nevében követte el a tettét.

Az ügyész szerint egyértelmű, hogy egy előre megfontolt, antiszemita jellegű támadásról van szó. A gimnazista fiút nem tartották nyilván a titkosszolgálatok, az ügyészség szerint az interneten radikalizálódott.

A 15 éves fiú szemtanúk előtt támadt délelőtt a nyílt után a kipát viselő férfira Marseille egyik nyugodtnak és legelegánsabbnak számító negyedében a IX. kerületben, majd a kést hátra hagyva elmenekült a helyszínről.

A zsidó férfi - aki a kezében tartott könyvvel védekezett - a hátán és a két kezén könnyebben megsérült, de az állapota nem igényelt kórházi ellátást.

A futva menekülő fiút egy kerékpáros vette üldözőbe, és tíz perc múlva a rendőrség elfogta és előállította.

"Egy nagyon vad egyénről van szó, aki egyértelműen vállalja a tettét, amelyet antiszemitának minősíthetünk" - közölte a rendőrség.

Az ügyész szerint a fiú azt mondta a rendőröknek, hogy a késsel eredetileg a rendfenntartó erőkre akart támadni, és amikor majd szabadon engedik, fegyvert fog ragadni és a rendőrökre fog lőni.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a Twitteren elítélte a "felháborító antiszemita támadást".

A franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) közlése szerint a férfi egy zsidó iskola tanára, akit a támadó ötven méteren keresztül követett a munkába menet.

A marseille-i ügyészség vallási okokból elkövetett emberölési kísérlet és terrorizmus dicsőítése miatt indított eljárást a támadó ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.