Start

A Zöldek pártjának egykor meghatározó elnöke indul az ausztriai államfőválasztáson

A Zöldek pártjának egykor meghatározó elnöke, Alexander Van der Bellen indul a várhatóan áprilisban tartott ausztriai államfőválasztáson, a közgazdász-politikus vasárnap Bécsben állt a nyilvánosság elé.

2016.01.11 01:30MTI

Van der Bellen kampányindító sajtótájékoztatóján kifejtette: menekült család gyermekeként nagy esélyt kapott Ausztriában, így jövőbeli államfőként mindezeket a lehetőségeket szeretné meghálálni hazájának. A 71 éves politikus ugyan már Bécsben született, de szülei Észtországból menekültek Németországba, majd Ausztriába.

Az államfőjelölt az ország előtt álló legnagyobb kihívásként a munkanélküliség, a menekültválság és a klímaváltozás kérdését említette.

Van der Bellen vasárnap arról is beszélt: tudja, hogy sokan "kívülállóként" tekintenek rá, hiszen 1945 óta vagy néppárti, vagy szociáldemokrata támogatottságú államfője volt az országnak. A Van der Bellen kampányáért felelős alapítványt anyagilag és erőforrásokban is a Zöldek pártja támogatja, a politikai szervezet sem 2010-ben, sem 2004-ben nem segített jelöltet az államfőválasztáson.

A jelölt politikai karrierjét az Osztrák Szociáldemokrata Pártban (SPÖ) kezdte, 1992-től a Zöldek pártjának jelöltje, szóvivője majd elnöke lett. 2008-ig mintegy tizenegy éven át vezette az osztrák zöldeket és neki köszönhető, hogy ők lettek Európa legsikeresebb zöldpártja, megkétszerezve parlamenti mandátumaik számát.

Az első közvélemény-kutatási adatok szerint Van der Bellennek közepes esélyei vannak a győzelemre, a szakértők álláspontja szerint azonban a malmára hajthatja a vizet, hogy már egy ideje nem vesz részt napi pártpolitikai csatározásokban.

A Neos liberális párt egyelőre nem zárta ki, hogy támogatja Van der Bellent. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára korábban "polgári báránybőrbe bújt baloldali farkasként" jellemezte Van der Bellent.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) vasárnap este, míg az Osztrák Szociáldemokrata Párt pénteken mutatja be jelöltjét.

Az ausztriai államfőválasztás időpontját várhatóan február elején hirdetik majd ki, sajtóértesülések szerint azonban április 24-én tartják majd.

Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le. Mivel a szociáldemokrata politikus már másodjára tölti be ezt a tisztséget, idén már nem indulhat a posztért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.