Lengyel közmédia

"Felügyelet alá" helyezné a lengyeleket a német biztos - rossz emlékeket idéz a kijelentés

"Egy lengyel tiszt unokája vagyok, aki a második világháború alatt a földalatti Honi Hadseregben a 'német felügyelet' ellen harcolt".

2016.01.10 12:14MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A lengyelekben a lehető legrosszabb képzettársításokat idézi fel, ha egy német politikus Lengyelország felügyelet alá helyezését sürgeti - fejtette ki Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter abban a szombat este közzétett nyílt levélben, melyet Günther Oettinger német uniós biztosnak címzett.

Ziobro a több lengyelországi hírportálon közzétett levelében a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos által a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lapnak január elején adott interjúra reagált. Oettinger az interjúban a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítására és Varsó felügyelet alá helyezésére sürgette az Európai Uniót, többek között a lengyel médiatörvény akkor tervezett módosítása miatt. A kis médiatörvénynek nevezett módosítás közben hatályba is lépett.

"Egy lengyel tiszt unokája vagyok, aki a második világháború alatt a földalatti Honi Hadseregben a 'német felügyelet' ellen harcolt" - áll Ziobro levelében, melyben a politikus "nagyobb visszafogottságot és objektivizmust" kér Oettingertől.

Ziobro felháborodását fejezi ki, hogy a német biztos nem reagált, amikor a német média több napon keresztül nem tudósított a szilveszter éjszakáján több német városban elkövetett szexuális támadásokról. "A német média ezzel kapcsolatos cenzúrázása megdöbbentette a világ közvéleményét" - írja a lengyel politikus, hozzátéve, hogy hiába várta Oettinger határozott reakcióját a tájékoztatás jogának "ilyen kirívó megsértésére". "Azon keserű következtetésre jutottam, hogy Ön számára könnyebb más országokról, az ottani sajtószabadság fiktív veszélyeztetettségéről beszélni ahelyett, hogy saját hazájában fennálló cenzúrát bírálja" - szögezi le a lengyel miniszter.

A levélben a politikus több olyan esetet sorol fel, amikor szerinte az előző kabinet, a Polgári Platform (PO) kormánya a szólásszabadságot sértette. "Biztos úr, Ön hol volt akkor?" - kérdezi Ziobro Oettingertől, aki korábban is az Európai Bizottság tagja volt.

Ziobro kilátásba helyezi: a lengyel parlament a következő hónapokban egy átfogó médiatörvényt dolgoz ki,a mely "demokratikusabb megoldásokat" tartalmaz majd, mint a Németországban érvényes jogszabály. A lengyel politikus ezzel kapcsolatban rámutatott: Németországban a közmédia regionális csatornáinak vezetését a tartományi kormányok nevezik ki.

A lengyel politikus utalt arra: Lengyelországban a "kis médiatörvényt" követő átfogó reform keretében az átmenetileg a kincstárügyi tárcának alárendelt médiát közhasznú állami társaságokként működő "nemzeti médiává" alakítanák át, amelynek tevékenységét egy új testület, a Nemzeti Médiatanács felügyelné.

A lengyel médiareform az egyes uniós tisztségviselők, az Európa Tanács, valamint a nemzetközi újságírószervezetek éles tiltakozását váltotta ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről, ezen belül a médiareformról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.