Afganisztán

Területeket foglaltak vissza a táliboktól Hilmand tartományban

Délen indított offenzívát az afgán hadsereg, ennek során sok lázadóval végeztek, valamint jelentős mennyiségű fegyvert is lefoglaltak a tálib lázadóktól. Amerikai részvételről nem érkeztek információk.

2016.01.07 13:21MTI

A tartományi kormányzói hivatal csütörtöki közleménye szerint a hadsereg és a rendőrség közös műveletének eredményeképpen újra megnyitották a forgalom előtt a székváros, Laskargáh és Mardzsa közötti, elaknásított főutat is. A biztonsági erők kedden és szerdán 60 tálib lázadóval végeztek, és sok fegyvert lefoglaltak. A közlemény nem tért ki az ázsiai országban állomásozó amerikai erők harcokban való részvételére, ugyanakkor szóvivőjük, Wilson A. Shoffner dandártábornok kedden arról számolt be, hogy egy katonájuk elesett, két másik pedig megsebesült Mardzsa város közelében.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó Borhan Oszmán afganisztáni szakértő szerint számos jel utal arra, hogy a tálibok Hilmend tartományban saját államot akarnak kiépíteni, és jelenleg a 14 körzetből mindössze kettő mentes a befolyásuktól. A lázadók még Laskargáh egyik negyedében is megvetették a lábukat. Az egyik helyi hírügynökség szerdán például arról számolt be, hogy a tálibok a térségben kedden nyilvánosan kivégeztek egy férfit, aki megerőszakolt egy gyereket, egy másik jelentés szerint pedig a tartományban a lázadók adót szednek a földbirtokosoktól.

Az afgán kormány a héten felmentette hivatalából a hilmendi helyettes kormányzót, miután Facebook-bejegyzésében felszólította Asraf Gáni elnököt, hogy azonnal cselekedjen, különben a dél-afganisztáni tartomány a tálibok kezére kerül.

Belharc is gyengíti a tálibokat

A tálibok eközben tisztogatásokat hajtanak végre vezetőségük soraiban. A pakisztáni Express Tribune című újság csütörtöki jelentése szerint két magas rangú tálib parancsnokot is leváltottak a napokban, amiért nem hajlandók elismerni vezetőjüknek Manszúr mollát. A hatalmi harc tehát folytatódik a tálib csoportok között, holott múlt héten állítólag fegyvernyugvásban állapodtak meg, hogy lezárják az Omar molla halálhírének nyári bejelentését követően kibontakozott, vérre menő belső konfliktusukat, amelyben már több mint százan vesztették életüket.

A jövő hét elején a tervek szerint a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban tárgyalóasztalhoz ülnek Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok képviselői, hogy tervet készítsenek az afganisztáni békefolyamat megvalósításához. A tálibok az utóbbi hetekben számos támadást követtek el Afganisztánban, szakértők szerint azzal a céllal, hogy növeljék politikai súlyukat a tárgyalásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.