Állásidő

A nemzetközi közlekedést is érintő vasutassztrájk kezdődött Belgiumban

Kétnapos vasutassztrájk kezdődött kedd este Belgiumban, az akció a nemzetközi közlekedést is érinti.

2016.01.05 22:29MTI

A kedd este 10 órakor kezdődött 48 órás munkabeszüntetés várhatóan komoly zavarokat fog okozni a belga és a nemzetközi vasúti közlekedésben egyaránt.

A sztrájk a nagy sebességű nemzetközi járatokat is érinti, törölték szinte az összes Belgiumon áthaladó járatát az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressznek és a belga fővárost Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal, valamint Kölnnel összekötő Eurostarnak.

A Nagy-Britanniát a kontinenssel összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton az Eurostar London-Brüsszel járatai csak a brit főváros és a franciaországi Lille között járnak majd szerdán és csütörtökön.

A belga vasúti dolgozók részleges munkabeszüntetésének az oka a vasutas-szakszervezetek és az SNCB állami vasúttársaság közötti vita. A konfliktus középpontjában az SNCB tervezett 20 százalékos kiadáscsökkentése áll, amely a szakszervezetek szerint hatezer dolgozó elbocsátásával és a hatnapos munkahét bevezetésével járna.

A Vallóniában működő szakszervezetek általános sztrájkra szólították fel a vasutasokat, és bár a flamand szakszervezeti vezetők ezt ellenzik, a dolgozók ettől függetlenül Flandriában is sztrájkolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.