Legalább 30 halott Afganisztánban

Néhány óra leforgása alatt két merénylet is történt Kabulban

Néhány óra leforgása alatt két pokolgépes merénylet is megrázta hétfőn Kabult, amelyek következtében egy öngyilkos merénylő életét vesztette, legalább harmincan pedig megsebesültek.

2016.01.04 19:36MTI

A legfrissebb merényletben egy robbanószerrel megpakolt kisteherautó robbant fel az afgán főváros repülőteréhez közel lévő egyik erősen őrzött lakópark előtt, ahol főleg műszaki alkalmazottak laknak. A rendőrség közlése szerint a pokolgép a Camp Baron lakópark kapui előtt lépett működésbe. Egy egészségügyi minisztériumi illetékes tájékoztatása szerint legalább harminc afgán civil megsebesült a robbanásban.

Mindössze néhány órával korábban és Camp Barontól nem messze egy öngyilkos merénylő idő előtt hozta működésbe a gépkocsijába rejtett pokolgépet, miután fennakadt egy biztonsági ellenőrzésen a reptér közelében. Rendőrségi források szerint a merénylőn kívül más nem halt meg a robbanásban.

A kormány és a radikális iszlamista tálibok közötti békefolyamat újraélesztése érdekében tett erőfeszítések újraindulása óta az afgán fővárosban egyre gyakoribbak az öngyilkos merényletek.

Utoljára pénteken robbant pokolgép az afgán fővárosban egy előkelő étteremben, amelyet jómódú afgánok és külföldiek látogattak előszeretettel. A robbanásban egy tizenkét éves gyermek életét vesztette és tucatnyian megsebesültek. Az ország más területein is folyamatosak a szélsőségesek támadásai, így például az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városában, az ottani indiai konzulátus ellen intéztek támadást fegyveresek vasárnap este. Mivel nem sikerült a konzulátusra bejutniuk, elbarikádozták magukat egy szomszédos házban, és onnan nyitottak tüzet a diplomáciai képviseletre. A biztonsági erők megkezdték az épület megtisztítását a fegyveresektől.

Afgán, pakisztáni, amerikai és kínai diplomaták január 11-én készülnek találkozni Pakisztánban, hogy megbeszéléseket készítsenek elő a tálib lázadókkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.