Brit EU-népszavazás

Financial Times-felmérés: nincs közgazdász, aki hasznosnak tartaná a Brexitet

A Financial Times legújabb felmérésébe bevont vezető közgazdászok egyike sem véli úgy, hogy a brit gazdaság növekedési szempontból jól járna a Brexittel, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozásával az Európai Unióból.

2016.01.06 05:29MTI

A londoni gazdasági napilap minden év elején körkérdést intéz gazdasági szakértőkhöz az adott év aktuális fejleményeinek várható hatásairól. Az idei vizsgálat, amelyben száznál több közgazdász vett részt, azt firtatta, hogy a megkérdezettek szerint milyen következményei lehetnek a brit EU-tagságról tervezett népszavazásnak.

A hétfőn ismertetett eredmények alapján a kutatásba bevont szakértők közül senki nem gondolja úgy, hogy a Brexit rövid távon jót tenne a brit gazdaság növekedési kilátásainak. A válaszadók 76 százaléka szerint a brit EU-tagság megszűnésével a brit gazdaság középtávon is rosszul járna.

Adam Posen, a Peterson Institute for International Economics nevű amerikai gazdasági kutatóműhely elnöke például úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia "hatalmas sebet ejtene önmagán" a kilépéssel. Posen szerint a középtávú kilátások "drasztikusan romlanának", mivel az üzleti beruházások "gyorsan eltűnnének" a brit gazdaságból.

Stephen King, az HSBC bankcsoport tanácsadója szerint Nagy-Britannia EU-tagsága a brit gazdaság "felvirágzását" eredményezte. King szerint sok labdarúgó, akinek jól ment a játék előző klubjában, de azután máshová szerződött, korábbi teljesítményéhez képest gyengébb formát mutat. "Elég csak összevetni Fernando Torres játékát a Liverpoolban, aztán a Chelsea színeiben (...) Felmerül a kérdés, hogy nem ez vár-e a brit gazdaságra is" - illusztrálta véleményét az HSBC szakértője.

Gavyn Davies, a Fulcrum Asset Management alapkezelő társaság elnöke szerint a népszavazás az idei kilátásokra még nem gyakorolna komolyabb hatást, ám ha a referendumon a kilépést pártolók kerülnének többségbe, az már 2017-ben a brit gazdaság növekedési ütemének meredek visszaesését okozná. Davies szerint ennek elsődleges okai között lenne az üzleti bizonytalanság, az aggályok azzal kapcsolatban, hogy a zömmel EU-párti Skócia státusa hogyan változna az Egyesült Királyságon belül, valamint a brit pénzügyi szolgáltatási szektoron belül valószínűsíthető felfordulás és a brit gazdaságba irányuló tőkebeáramlás szintén valószínű meredek visszaesése.

A brit üzleti szféra képviselői is felhívták már a figyelmet arra, hogy a brit gazdaság súlyos veszteségeket kockáztat, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.



Tavaly a legnagyobb brit vállalatok vezetői - mások mellett Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója - közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a Konzervatív Párt vezette brit kormányt arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (14 ezer milliárd és 40 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent; ez háztartásonként 1200-3500 font közötti éves jövedelmi többletnek felel meg.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A Standard & Poor's közölte, hogy valószínűleg leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.

A brit kormány 2017 végéig tervezi kiírni a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról, de szinte konszenzusossá vált az a vélemény a brit sajtóban és az elemzői közösségben, hogy a referendumot már az idén megtartják, legkésőbb ősszel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.