Terrorizmus ellen

Kiszabadult két, az al-Kaida által túszul ejtett lengyel újságíró

Visszatért Lengyelországba két lengyel újságíró, akiket az al-Kaida terrorszervezet november közepén ejtett túszul Szíriában.

2015.12.28 15:30MTI

Marcin Mamon független lengyel dokumentumfilm-rendezőt, valamint operatőrét, Tomasz Glowackit az RMF FM lengyel rádió értesülései szerint az al-Kaida egyik csoportja röviddel azután rabolta el, hogy november 15-én átlépték a török-szíriai határt. A világ veszélyes tájain forgatott dokumentumfilmek szerzőiként ismert, nemzetközi díjakkal is kitüntetett újságírók az Iszlám Államról szóló filmhez gyűjtöttek volna anyagot.

Elrablásuk tényét vasárnap estig a lengyel hatóságok biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Mamon és Glowacki vasárnap a LOT légitársaság isztambuli járatával érkezett Varsóba. Az RMF FM úgy tudja, kiszabadulásukban több tucat lengyel diplomata és titkosszolgálati ügynök is közreműködött, az akciót Mariusz Kaminski, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter koordinálta.

Mamon hétfőn a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: elfogatása után házi őrizetben tartották őt, Glowackit egy idő után ismeretlen helyre vitték. Mamonnak sikerült telefonon felhívnia családját. A rendező vallomása szerint szabadon bocsátása az iszlám vallásjog alapján ítélkező saríabíróság döntésének is köszönhető.

Az ügyben a krakkói kerületi ügyészség indított nyomozást, az eljárás részleteit sajtóértesülések szerint titkosítják majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.