Megállt az idő

Egy kolozsvári óra 26 éve mutatja Ceausescu menekülésének időpontját

A kolozsvári Széchenyi téri (Piata Mihai Viteazul) piac épületén levő óra 26 éve mutatja azt a percet, amikor Nicolae Ceausescu kommunista diktátor helikopterrel elmenekült a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának bukaresti székháza tetejéről.

2015.12.22 16:47MTI
Vocea Transilvaniei

A Vocea Transilvaniei portál közlése szerint az órát az épület karbantartója, Palkó Máté József villanyszerelő állította meg 26 évvel ezelőtt 12 óra után hét perccel, a diktátornak a televízióban is közvetített elmenekülése pillanatában és azóta sem indították újra.

Palkó Máté József elmondta: egy nappal korábban szemtanúja volt a kolozsvári sortüzeknek, amelyekben 26-an kaptak halálos lövést. Egy szomszédjával együtt vitte kórházba a sortüzek egyik sebesültjét.

Az intézmény környékén a katonák elvették az iratait. Mint felidézte, senki nem tudta, hogy a vérfürdőbe torkollott tömegmegmozdulások után a kommunista diktátor vagy a tüntetők akarata érvényesül. A helikopter felszállásából értette meg Románia népe, hogy megbukott a diktatúra.

A villanyszerelő úgy vélte, a piac épületét díszítő, 26 éve álló órát továbbra is a diktatúra bukásának emlékeként kellene megőrizni.

Az 1989 december 15-én Temesváron kezdődött népfelkelés december 21-én terjedt ki Románia más városaira és december 22-én vezetett el a diktátorpár meneküléséhez. Nicolae Ceausescut és feleségét egy rögtönzött tárgyalás végén december 25-én halálra ítélték és kivégezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.