Kivizsgálják

Molesztálási vádak miatt visszavonult a közélettől Izrael belügyminisztere

Bejelentette lemondását és a közügyektől való visszavonulását vasárnap a szexuális zaklatással vádolt Szilván Salom izraeli belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes.

2015.12.22 00:29MTI

Távozásának előzménye, hogy vasárnapra már tizenháromra nőtt azoknak a nőknek a száma, akik azt állítják, hogy Szilván Salom molesztálta vagy megpróbálta molesztálni őket közös munkavégzésük idején. A volt belügyminiszter visszautasítja a vádakat. Lemondását azzal indokolta, hogy meg akarja kímélni családját.

"Huszonhárom évig szolgáltam odaadóan és hittel parlamenti képviselőként és különböző minisztériumok élén a közügyeket"- mondta Salom vasárnap. A jobboldali Likud párt politikusa mind miniszteri tárcájáról, mind képviselői mandátumáról lemondott.

Jehuda Weinstein államügyész közölte, hogy Salom távozása ellenére vizsgálatot rendel el, és találkozót tartott az izraeli rendőrség illetékes nyomozóival - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Két nő azt is jelezte, hogy kész a rendőrségen is vallomást tenni, amennyiben megőrizheti névtelenségét. Noha eddig senki sem tett feljelentést a Likud veterán politikusa ellen, a rendőrség megkezdte a bizonyítékok gyűjtését, és a nők állításait tanúként alátámasztani képes emberek felkutatását.

Salomot először tavaly vádolták meg molesztálással. Akkor egy nő egy másfél évtizeddel korábbi szexuális zaklatás miatt tett feljelentést a rendőrségen az akkor még az energia- és vízügyi miniszteri posztot betöltő politikus ellen, de ez az ügy a bejelentés idejére már elévült.

A volt titkárnő feljelentése mégis megakadályozta, hogy Salom államelnöknek jelöltesse magát, noha előzőleg bejelentette, hogy indulni kíván Simon Peresz hivataláért.

Salomot a párt listáján következő Amir Ohana nevű ügyvéd, a Likud első nyíltan homoszexuális politikusa követi a kneszetben parlamenti képviselőként. A belügyminiszteri tárcát egyelőre Benjámin Netanjahu miniszterelnök veszi át, aki a kormányfői feladatok mellett már négy minisztériumot is a kezében tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.