Szentév

Ferenc pápa jelképes szent kaput nyitott meg egy római hajléktalanszállón

"Nem a luxus, a vagyon, a hatalom, hanem az alázat útját kell járni."

2015.12.18 18:53MTI

Ferenc pápa az olasz főváros központjában működő hajléktalanszállón az irgalmasság rendkívüli szent évében jelképes szent kaput nyitott és misét mutatott be szegényekkel és hajléktalanokkal pénteken.

Ferenc pápa a Karitász katolikus humanitárius mozgalomnak a római Termini vasútállomással szomszédos hajléktalanszállójára látogatott el, ahol szegénykonyha is működik. Megnyitotta az intézmény bejáratánál felállított jelképes szent kaput, majd misét mutatott be az étkezőben.

Ferenc pápa arra kérte a rómaiakat, hogy az irgalmasság szentévében nyissák meg szívüket.

Az egyházfő kérésére a szertartáson kizárólag a menhelyre járó szegények és hajléktalanok vettek részt, valamint az őket segítő önkéntesek. Ferenc pápát a szent kapun való áthaladáskor is az intézmény állandó lakói kísérték és ők segédkeztek a misén is.

A Karitász hajléktalanszállója, amely a legnagyobb Rómában, 1987-ben nyílt meg, II. János Pál pápasága alatt. Naponta mintegy kétszáz embernek tudnak éjszakai szállást biztosítani, és napi félezer adag meleg ételt osztanak szét.

A Szent Péter- és a lateráni Szent János-bazilika szent kapuja után ez volt a harmadik Rómában, amelyet Ferenc pápa nyitott meg. A Vatikán korábbi bejelentése szerint a 2016. november 20-áig tartó szentévben Ferenc pápa minden pénteken gesztust tesz valamilyen módon a rászorulók, szegények, hajléktalanok segítésére. Ezek közül ez volt az első.

Az épületbe belépő Ferenc pápát, aki csütörtökön ünnepelte 79. születésnapját, a Karitász-központ vendégei olasz születésnapi dallal köszöntötték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.