Illegális bevándorlás

Megérkezett Kanadába a szíriai menekültek első csoportja

Az újonnan megválasztott kanadai kormány február végéig 25 ezer szíriai menekültet telepítene le az országban, noha a nyugati országokban nagy vita folyik arról, hogy hogyan kezeljék a menekültválságot.

2015.12.11 11:34MTI

Megérkezett Torontóba csütörtök éjjel a kanadai kormány szíriai menekülteket szállító első repülőgépe, a migránsokat Justin Trudeau kanadai kormányfő fogadta.

A szíriai migránsok első nagy csoportja, 163 ember egy katonai géppel érkezett Kanadába. A gép Bejrútból indult és Németország érintésével érkezett Torontóba.

"Ez a nap mindannyiunk emlékezetében megmarad. Erőforrást jelentenek ezek a menekültek Kanadának, az ország nyílt szívvel jövőt kínál nekik és gyermekeiknek" - mondta a miniszterelnök.

A Kanadai Liberális Párt vezette, újonnan megválasztott kormány ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy február végéig 25 ezer szíriai menekültet telepít le az országban, noha a nyugati országokban nagy vita folyik arról, hogy hogyan kezeljék a menekültválságot. A tervet mind a tíz kanadai tartomány helyi vezetője, továbbá az ellenzék is támogatta. A menekültek csütörtök esti fogadásán a kormányfő mellett jelen volt a bevándorlási, az egészségügyi és a védelmi miniszter, továbbá Ontario és Toronto tartomány miniszterelnöke és az ellenzéki Konzervatív Párt képviselői.

A csütörtök éjjel a menekülteket szállító első kanadai repülőgép érkezésekor egy tucatnyian gyűltek össze a torontói Pearson repülőtér bejáratánál, hogy ajándékokat adjanak át a Szíriából érkezőknek.

A csütörtöki Toronto Star című napilap címlapján angolul és arabul is üdvözölte a Kanadába érkező menekülteket. A lap vezércikkében nekik címezve az írta: Kanadát "kicsit nagyobb és hűvösebb helynek találják majd, mint Damaszkuszt vagy Aleppót. Torontó olyan város, amely fenntartja sokszínűségét, ebben rejlik ereje."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.